Последни новини
Home / Законът / Министър Демерджиев: Действията на „Сиела“ са странни, да се изследват връзките й с предишните управляващи

Министър Демерджиев: Действията на „Сиела“ са странни, да се изследват връзките й с предишните управляващи

Defakto.bg

Министърът е поискал дисциплинарни производства срещу трима спецпрокурори заради „8-те джуджета“

Според служебния правосъден министър  Иван Демерджиев с появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите. Според него действията на „Сиела“ са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи.  Без уточения това заяви правосъдният министър Иван Демерджиев  преди заседанието на Пленума на ВСС, което в четвъртък за първи път ще председателства.

Преди началото на заседанието на Пленума на ВСС Демерджиев коментира пред медиите, че появата на допълнителните устройства е странен факт, но правителството ще вземе мерки, за да гарантира честен вот. Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК, каза още  правосъдният министър.

Докато е на поста, Демерджиев има намерение да  уплътни  времето и правомощията си.  За това в сряда е внесъл предложения за дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура, които са работили по т.нар. скандал „8-те джуджета“ – разследване на антикорупционния фонд.

Според министъра, те са допуснали нарушения по работата си по това разследване и трябва да бъдат проверени от прокурорската колегия. „След като не последваха никакви действия, а административният ръководител на Специализираната прокуратура г-жа Валентина Маджарова обяви, че това е семейна драма, решихме, че трябва министърът да упражни правомощията си“, каза още Демерджиев.

Иван Демерджиев каза още, че е  готов и с искането си за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев и ще го внесе незабавно във  ВСС,  ако Конституционният съд даде положителен отговор на въпроса на правителството  – има ли право министърът на правосъдието да  предлага предсрочно освобождане на „тримата големи“  за тежки нарушения и уронване на престижа на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.