Последни новини
Home / Законът / Министър Демерджиев: Действията на „Сиела“ са странни, да се изследват връзките й с предишните управляващи

Министър Демерджиев: Действията на „Сиела“ са странни, да се изследват връзките й с предишните управляващи

Defakto.bg

Министърът е поискал дисциплинарни производства срещу трима спецпрокурори заради „8-те джуджета“

Според служебния правосъден министър  Иван Демерджиев с появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите. Според него действията на „Сиела“ са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи.  Без уточения това заяви правосъдният министър Иван Демерджиев  преди заседанието на Пленума на ВСС, което в четвъртък за първи път ще председателства.

Преди началото на заседанието на Пленума на ВСС Демерджиев коментира пред медиите, че появата на допълнителните устройства е странен факт, но правителството ще вземе мерки, за да гарантира честен вот. Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК, каза още  правосъдният министър.

Докато е на поста, Демерджиев има намерение да  уплътни  времето и правомощията си.  За това в сряда е внесъл предложения за дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура, които са работили по т.нар. скандал „8-те джуджета“ – разследване на антикорупционния фонд.

Според министъра, те са допуснали нарушения по работата си по това разследване и трябва да бъдат проверени от прокурорската колегия. „След като не последваха никакви действия, а административният ръководител на Специализираната прокуратура г-жа Валентина Маджарова обяви, че това е семейна драма, решихме, че трябва министърът да упражни правомощията си“, каза още Демерджиев.

Иван Демерджиев каза още, че е  готов и с искането си за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев и ще го внесе незабавно във  ВСС,  ако Конституционният съд даде положителен отговор на въпроса на правителството  – има ли право министърът на правосъдието да  предлага предсрочно освобождане на „тримата големи“  за тежки нарушения и уронване на престижа на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.