Последни новини
Home / Законът / Напрежение: Спор между ЦИК и „Сиела“ за броя на резервните машини, може да върне хартиените бюлетини на изборите

Напрежение: Спор между ЦИК и „Сиела“ за броя на резервните машини, може да върне хартиените бюлетини на изборите

Defakto.bg

Вътрешният министър Бойко Рашков разпореди  спешна проверка по въпроса за машините за гласуване

Няма нова доставка на машини за изборите, обяви  изпълнителният директор  на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров пред БНР в четвъртък.  От думите му се разбра, че  199 -те машини, които са на неин склад, включват 150, доставени преди дни през летище „София“, както и други 36 – пак доставка от последните седмици.  Тодоров бе категоричен,  че не става дума за допълнителни машини. „Откровено фалшива новина. Това са същите машини, за които се говори от петнайсетина дена. Нито една нова машина няма„, обяви той. Допълни, че изпратеното до ЦИК уведомление е по-скоро за да се поиска разрешение тези общо 427 машини , в които влизат и задържаните 228 от комисията,  да бъдат ползвани за резервни части при повреда на одобрените за ползване при вота.

Междувременно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни до края на деня в детайли въпроса с машините за гласуване на „Сиела Норма“. След приключването на проверката обществото ще бъде уведомено за резултатите, обявиха от  вътрешното министерство.

За  доставка на нови 199 машини е станало известно от изпратено късно снощи в Централната избирателна комисия писмо, съобщи БТА. Устройствата се намират в склад на фирмата-доставчик Сиела Норма, който се намира във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столичния жк „Слатина“.
След запознаване със случая ЦИК е взела две протоколни решения – незабавно да информира министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, който отговаря за изборите от кабинета и ДАНС, предоставяйки им информацията, с която разполага към момента. Както и да  поиска допълнителни разяснения от „Сиела Норма“ по повод техните искания, коменитра пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов, като добави, че  „новите 199 машини за гласуване в склад на Сиела Норма напълно са изненадали ЦИК“.
Той потвръди, че в изпратеното от фирмата – доставчик снощи писмо е поискано да се използват 427 устройства за ремонт на техниката, готвена за инсталиране в изборните помещения в неделя. От „Сиела Норма“ се мотивират с това, че от 5000 тествани устройства в 139 били открити повреди, каза Томов.
Повредите не са кой знае какви – това са щипки за панели, принтери, четци. Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да бъдат използвани за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, както и тези 228, които бяха обект на публично внимание и се оказаха неочаквано заедно с пратката по договора за доставка„, коментира говорителят на ЦИК.
Томов беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чиито фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.  Той каза още, че при евентуално дефектиране на машина в изборния ден може да се мине на хартиено гласуване. Делът на повреждащи се машини е под 1 процент, показва досегашната практика, посочи Томов.
Всичко, което „Сиела Норма“ обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано“, ако е необходимо да се вземат решения, които да облекчат техническата дейност на фирмата„, коментира говорителят.
Цветозар Томов потвърди, че при началото на избория ден в дадена секция се пише серийният номер на машината, с която ще се гласува в нея, и под него се подписват всички представители в СИК.

Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което „Сиела Норма“ обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано“, добави той. Говорителят разясни, че когато в една секция започва изборният ден, се пише серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е именно посоченото, заяви той. Томов  бе категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

Машините за гласуване за всички видове избори да бъдат преместени в складове, които са държавна собственост, реши  кабинетът на вчерашного си заседание.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.