Последни новини
Home / Законът / Съдът оправда младежа Ивайло Гаджов, обвинен през 2016 г. в опит за убийство

Съдът оправда младежа Ивайло Гаджов, обвинен през 2016 г. в опит за убийство

Defakto.bg

Състав на СГС призна за невиновен младежа  Ивайло Гаджов, когото през  2016  г. прокуратурата обвини в  опит за убийство.  Момчето попадна на прицела на обвинението, след като тогава той,  15-годишен и  16 -годишният Даниел Чавдаров  си бяха организирали „дуел“ за любовта на момиче, завършил с прострелването на  Даниел.  Случаят бе широко отразяван в медиите.

По време на дългото разследване бе установено, че  срещата между тийнейджърите е била иницирана от  пострадалото момче,  на която двамата трябвало „да се разберат като мъже“.  Подсъдимият Ивайло обаче бил по-слаб физически и след поканата,  се  уплашил да не бъде набит и унижен,  взел тайно оръжието на чичо си, за да сплаши другото момче – Даниел.   Намерението му било  съперникът да разбере, че има пистолет и да се откаже от разправата.   По време на срещата обаче, когато видял пистолета, Даниел  не се уплашил, а хванал с ръка Ивайло през врата, навел го надолу  и  при последвалото сборичкване пистолетът изстрелял два курушума, едният от които улучил Чавдаров в дясната седалищна област.

Ивайло Гаджов беше обвинен в опит за убийство с мотива, че като непълнолетен е направил опит умишлено да умъртви пострадалия Чавдаров, като произвел два броя изстрели с огнестрелно оръжие, собственост на чичо му,  като с втория от изстрелите е причинил „едно транзитно огнестрелно нараняване с входна рана дясното седалище на пострадалия, с което не е реализирана реална опасност за живота на пострадалия и в незаконно държане на оръжие“.

Гаджов  беше задържан под стража два месеца след случката през 2016 г. в ареста на Г.М.Димитров.  Делото продължи близо шест години, като  бяха разпитвани множество свидетели –  деца очевидци и учители охранители и директорът на 26 училище, пострадалият и родителите му.  В съдебната фаза на процеса съдът назначи и прие нови и допълнителни експертизи – съдебно психиатрични и балистични.  Установи се, че обвиняемият е добро дете – отличник и любимец на учителите.

В четвъртък съдът прие, че Ивайло Гаджов не е имало пряк  умисъл за убийство, а прострелването с пистолета е станало поради непредпазливост по време на сборичкване, започнато от пострадалия.

Съдът обаче призна Гаджов  за виновен за незаконно държане на огнестрелно оръжие и присъди на пострадалия  Чавдаров 2 000 лева лева обезщетение за причинената вреда. Мотивите още не са изготвени.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.