Последни новини
Home / Законът / България пое председателството на Международната федерация за европейско право

България пое председателството на Международната федерация за европейско право

Defakto.bg
Председател на БАЕП е европейският съдия Александър Арабаджиев

През седмицата в Хага се проведе XXIX FIDE Конгрес, на който Българската асоциация за Европейско право (БАЕП) пое председателството на Международната федерация за европейско право (FIDE)..  Федерацията е най-старата и най-престижната международна организация в областта на правото на ЕС, а БАЕП е неин член на от 28 септември 2009 г. Председател на българската асоциация  е Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС.

БАЕП ще председателства FIDE в периода 2021-2023 г., което ще превърне България в средище за дебат относно развитието на правото на ЕС, съобщават от асоциацията.  Кулминацията на българското председателство на FIDE, ще  бъде домакинството на XXX FIDE конгрес, в периода 23 – 27 май 2023 г., когато в София се очаква да бъдат приветствани над 500 водещи юристи от целия Европейски съюз, в това число съдии, адвокати, професори и учени от всички държави-членки на ЕС, както и от институциите на Европейския съюз. Конгресът на FIDE ще обсъжда най-актуалните теми за развитието на правото на ЕС –  принципите на взаимно доверие, взаимно признаване и върховенство на правото, новото геополитическо измерение на политиките на ЕС в областта на конкуренцията и търговията, както и създаването на Европейски социален  съюз.

Председателството на FIDE е признание и безспорен успех за българските юристи, членове и съмишленици на БАЕП, както и за приноса им за развитието на правото на ЕС, коментират от БАЕП.

Българската асоциация за Европейско право е учредена изтъкнати български и чуждестранни юристи с богат академичен и практически опит и с осезаемо присъствие в България и Европейския съюз. Нейна цел е да утвърждава  правовата държава,  познанията на българската правна общност в областта на правото на ЕС, като допринася за професионалната подготовка на българските юристи, както и да популяризира дейността, законодателството и съдебната практика на институциите на Европейския съюз.

В Асоциацията членуват над 80 изтъкнати професори, доценти, доктори на науките, съдии, адвокати, прокурори, юрисконсулти, служители на институциите на Европейския съюз и други специалисти с доказани познания в областта на Европейския съюз.  Почетен член на БАЕП  е проф.Коен Ленартс, председател на Съда на ЕС.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.