Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Мария Павлова провери на място в затворите условията за гласуване на 1127 задържани и подсъдими

Зам.-министър Мария Павлова провери на място в затворите условията за гласуване на 1127 задържани и подсъдими

Defakto.bg

 23 секции ще бъдат разкрити в местата за лишаване от свобода

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова посети 13 места за лишаване от свобода, като във фокуса на проверките бе подготовката и организацията на изборите за народни представители и Президент и Вицепрезидент  на 14 ноември, съобщи правосъдното министерство.

Преглед на място е направен и на противоепидемичните мерки срещу COVID-19, битовите условия на лишените от свобода и на служителите, както и на дейността на териториалните поделения на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. Ресорният заместник-министър провери затворите в София, Сливен, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, 5-те ареста в тези градове, както и затворническите общежития от открит тип в Сливен и Стара Загора.

По данни на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  1127 лица, които в момента са на територията на затворите и арестите в страната, имат право да гласуват. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите. В затворите техният брой е 662,  а в арестите – 465. Изборни секции ще бъдат разкрити във всички затвори – общо 13, в  арестите секциите са 10.

Според Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели.

За обезпечаване реда и сигурността в затворите и арестите при провеждане на предстоящите избори е издадено разпореждане на главния директор на ГДИН. По време на инспекцията на заместник-министъра са докладвани плановете за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване на задържаните лица в деня на изборите.

Мария Павлова е получила уверенията от началниците на пенитенциарните заведения, че по време на изборния процес в арестите и затворите ще бъдат спазени всички изисквания, въведени с противоепидемичните мерки на територията на страната.

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.