Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Мария Павлова провери на място в затворите условията за гласуване на 1127 задържани и подсъдими

Зам.-министър Мария Павлова провери на място в затворите условията за гласуване на 1127 задържани и подсъдими

Defakto.bg

 23 секции ще бъдат разкрити в местата за лишаване от свобода

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова посети 13 места за лишаване от свобода, като във фокуса на проверките бе подготовката и организацията на изборите за народни представители и Президент и Вицепрезидент  на 14 ноември, съобщи правосъдното министерство.

Преглед на място е направен и на противоепидемичните мерки срещу COVID-19, битовите условия на лишените от свобода и на служителите, както и на дейността на териториалните поделения на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. Ресорният заместник-министър провери затворите в София, Сливен, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, 5-те ареста в тези градове, както и затворническите общежития от открит тип в Сливен и Стара Загора.

По данни на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  1127 лица, които в момента са на територията на затворите и арестите в страната, имат право да гласуват. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите. В затворите техният брой е 662,  а в арестите – 465. Изборни секции ще бъдат разкрити във всички затвори – общо 13, в  арестите секциите са 10.

Според Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели.

За обезпечаване реда и сигурността в затворите и арестите при провеждане на предстоящите избори е издадено разпореждане на главния директор на ГДИН. По време на инспекцията на заместник-министъра са докладвани плановете за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване на задържаните лица в деня на изборите.

Мария Павлова е получила уверенията от началниците на пенитенциарните заведения, че по време на изборния процес в арестите и затворите ще бъдат спазени всички изисквания, въведени с противоепидемичните мерки на територията на страната.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.