Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е образувала 97 досъдебни производства и 369 преписки за нарушения, свързани с изборите

Прокуратурата е образувала 97 досъдебни производства и 369 преписки за нарушения, свързани с изборите

Defakto.bg

97 досъдебни производства и 369 преписки, свързани с нарушения на политическите права на гражданите за изборите на 14-ти ноември, обяви  прокуратурата. По голямата част от тях са свързани с  парламентарните избори.

От прессъобщението на държавното обвинение става ясно, че подадените сигнали за нарушения – основно за купен вот, са два пъти повече, но са били поставени много откази от образуване на досъдебни производства, защото събраните от МВР данни за престъпления не са били достатъчни за прокуратурата.

14 са отказите от разследване по сигнали за нередности на вота за президент и вицепрезидент и 237 – за парламентарните избори. Едно досъдебно производство е било прекратено.

Преписките са образувани по  сигнали на граждани, ДАНС и МВР.  От прокуратурата припомнят, че за гарантиране на политическите права на гражданите и за провеждане на законосъобразен изборен процес, във Върховната касационна прокуратура действа дежурно звено за анализ на сигналите за изборни нарушения. А те могат да се подават и на електронните адреси прокуратурите в цялата страна, които могат да бъдат открити на страницата на държавното обвинение.

По време на кампанията за изборите 2 в 1 – по искане на главния прокурор,  трима участници се разделиха с имунитетите си, но не заради престъпления, свързани със самия вот, а за отглеждане на канабис, за продажба на фалшиви зелени сертификати и за хулиганство.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.