Последни новини
Home / Законът / В понеделник съдът ще разгледа жалбите срещу решението на ЦИК за 100% броене на разписките от машинния вот

В понеделник съдът ще разгледа жалбите срещу решението на ЦИК за 100% броене на разписките от машинния вот

Defakto.bg

Върховниятт административен съд насрочи за понеделник от 15 ч.  открито съдебно заседание за разглеждане на  жалбите срещу решението на ЦИК за 100% ръчно броене на контролните разписки от машините за гласуване.  Жалбите са  на ПП „Изправи се БГ! Ние идваме“ и ПП Демократична България – Обединени“ и на кандидата за депутат на  „Изправи се БГ! Ние идваме“ за 7 МИР – Габрово Теодор Георгиев.

Първоначално в преписките, внесени от ЦИК,  е липсвал  протокола от снощното заседнаие на комисията,  но по-късно пропускът е бил отстранен, съобщиха от съда.

Съдът трябва да се произнесе в 3-дневен срок от постъпването на жалбите в съда.

Решението на Централната избирателна комисия за стопроцентово броене на разписките от машинния вот беше обявено късно снощи. То бе взето  три дни, след като Комисията беше решила, че подобно броене ще се прави само в 30 процента от секциите.

Съобщението

Във връзка с високия медиен интерес по темата с преброяването на 100% от разписките от машинния вот на изборите утре, ви информираме, че в 15.41 часа Централната избирателна комисия внесе в деловодството на ВАС две жалби  – едната от ПП „Изправи се БГ! Ние идваме“ и ПП Демократична България – Обединени“ и другата от кандидата за депутат на  „Изправи се БГ! Ние идваме“ за 7 МИР – Габрово Теодор Георгиев.

След проверка беше установено, че в преписките липсва препис от протокола от заседанието на ЦИК, проведено късно снощи. Липсващият документ беше входиран в деловодството на съда в 16.35 часа.

Веднага след отстраняване на непълнотата ВАС образува и насрочи делата – № 11315/2021 и № 11316/2021, за разглеждане в открито съдебно заседание в 15,00 часа в понеделник, 15 ноември 2021 г. Съгласно Изборният кодекс Върховният административен съд трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.