Последни новини
Home / Законът / Решението на ЦИК за 100% преброяване на разписките от машините е без правно значение за изборния резултат (допълнена)

Решението на ЦИК за 100% преброяване на разписките от машините е без правно значение за изборния резултат (допълнена)

Defakto.bg

В петък вечерта,  35 часа преди началото на изборите в неделя ЦИК взе  ново решение – 100 %  преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии. Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК.

Предишното решение на ЦИК бе за 30 % контролно броене на разписките от машините,  след като Върховният административен съд отмени частично предходното решение за пълно броене.

Основният мотив за пореденото „устойчиво“ решение на ЦИК е създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма. Войнов мотивира предложението с думите:  „Във връзка със създаденото напрежение в обществото през последните дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“, и с оглед гарантиране доверието в изборния процес„.

Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, след като не бе прието тяхното предложение 100- процентовото броене да се извършва от  ЦИК. Според Томов ,  преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения. „Ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната„.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира ситуацията като безпрецедентна заради „Сиела Норма“ и по тази причина   „трябва да се възстанови доверието в машинния вот„. „Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулации с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“, каза тя.

На 4 ноември  т.г. Върховният административен съд  отмени решението на ЦИК в частта, в която бе предвидено след броенето на контролните разписки, данните да се вписват в протокол, като нерезделна част от протокола за резултатите от гласуването с машини. В него съдът  не отрече правото на ЦИК да назначава контролно преброяване, но посочи:   Контролното преброяване е само информативно, не отчита резултата от машинното гласуване. 

Eдинcтвeният дoĸyмeнт, yдocтoвepявaщ peзyлтaтa oт глacyвaнeтo e пpoтoĸoлът, ĸoйтo ce oтпeчaтвa oт мaшинaтa, посочи съдът. В този смисъл броенето на 100% от бюлетините, взето на  принципа „страх лозе пази„, няма никаква правна стойност, коментираха юристи.

Пред БНР Димитър Иванов, координатор на Временните обществени съвети на българите в чужбина, коментира от Цюрих  снощното  решение на ЦИК за преброяване от разписките от машинния вот: „Новината е шокираща, разбира се, изборният процес е висша цел, когато става въпрос за организация и провеждане на изборите, но може би всички участници в този процес са закъснели – и партии, и ЦИК направиха много неща, за да се случи и да се стигне дотук. И сега да имаме един отчаян опит да се направи нещо за доверието“.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“ ще внесат днес жалба до Върховния административен съд срещу повторното решение на ЦИК.

Преброяването на ръка е показало в годините си недостатъците си, коментира пред „Дарик“ правосъдният министър Иван Демерджиев. Според него решението „не е грешка, а целенасочена стратегия – замислена, планирана и реализирана“, а целта е „да се отблъснат хората от изборния процес, който да остане в затворен кръг„.

Той напомни, че не е добре правилата да се променят в последния момент .

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.