Последни новини
Home / Законът / Образувани са 113 досъдебни производства и 704 преписки за нарушения на изборите за президент и парламент

Образувани са 113 досъдебни производства и 704 преписки за нарушения на изборите за президент и парламент

Defakto.bg

От началото на предизборната кампания – до 13.00 часа на 14 ноември 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 704 преписки и 113 досъдебни производства с данни и доказателства за купуване на гласове срещу имотни облаги. Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР, съобщава дежурното звено към Върховна касационна прокуратура. То  обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация за извършени престъпления и нарушения, свързани с провеждането на президентските и парламентарните избори за 47-мо Народно събрание.

Актуализирана справка на прокуратурата сочи, че 27 са  преписките за нарушения, които са свързани с изборите за президент и вицепрезидент, като по 13 от тях са  образувани досъдебните производства – в Апелативен район – София – 1,  АП – Пловдив – 11; АП – Варна – 1

677 преписки и 100 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание:   АП – София – 38; АП – Пловдив – 13; АП – Варна – 12;  АП – Бургас – 30; АП – Велико Търново – 7. Привлечени в качеството на обвиняеми са 2 лица.

Постановени са 20 отказа  отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент, а 471 са отказите, са свръзани с изборите за Народно събрание. Като причина прокуратурата сочи недостатъчно доказателства събрани от органите на МВР.

Във всяка област на страната продължават работа и създадените областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, се казва в съобщението. Очаква се допълнителна информация, след обработка на данните, които продължават да постъпват в  прокуратурата.

Получените в Централната избирателна комисия жалби и сигнали досега са 66, като повечето от тях са за агитация в социалните мрежи, но както е известно, Комисията не се произнася по тях.

ЦИК установи нарушения в изборния ден на кандидат за народен представител. Заместник-председателят и говорител на комисията Росица Матева уточни:

Постановихме нарушение на кандидата за народен представител Кирил Петков за това, че в деня на вота според нас, с изказването, което е направил, след като е гласувал, а именно, че е гласувал за президент с номер 6, всъщност, че неговите числа са номер 6 и номер 25, приемаме, че се извършва призив за подкрепа на кандидатите с посочените номера в бюлетината„.

По-късно през деня ще стане ясно каква точно ще бъде санкцията на Петков за това нарушение.

До момента има установени 46 машини за гласуване, които не работят, от общо 11 936 устройства.

Към 16 часа избирателната активност на национално ниво е 25,58% за народни представители и 25,72% за държавен глава, обяви ЦИК на сайта си.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.