Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалба на ПП „Възраждане“ срещу методически указания на ЦИК за 30% преброяване на машинния вот

ВАС отхвърли жалба на ПП „Възраждане“ срещу методически указания на ЦИК за 30% преброяване на машинния вот

Defakto.bg

 Върховният административен съд отхвърли жалбата на ПП „Възраждане“ срещу решение  на ЦИК за промени на методическите указания за машинното гласуване, с които бе създаден  нов раздел V с наименование „Преброяване на контролните разписки“.  С този раздел бе въведено контролно преброяване на разписките от машините в  30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК.

От  ПП „Възраждане“ твърдят,  че  методическите указания на ЦИК са в нарушение на решението на ВАС от 4 ноември т.г. , в което съдът посочи, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината, каза  ВАС.  Но не изключи правото на ЦИК да въвежда контролно преброяване.

В този смисъл съдиите приемат жалбата за неоснователна, тъй  ЦИК не е нарушила указанията по отменителната част в решение № 11162 от 4 ноември 2021 г. по административно дело № 10928 от 2021 г. на Върховния административен съд, казват от съда.   Този извод следва от съпоставката на указанията, касаещи отчитането на машинното гласуване, в създадения нов раздел V, регламентиращ преброяването на контролните разписки.  В тях изрично е посочено, че „преброяване на контролните разписки по реда на този раздел извършват 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК, а СИК извършва преброяване на контролните разписки. Това не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство на машините и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес, казват съдиите.

Допълнено е, че според чл. 57 от Изборния кодекс ЦИК има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед на тези правомощия ЦИК може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки, а определянето на вида и обема на контрола – частичен или пълен, е изцяло в компетенциите на ЦИК.

Решението  е окончателно.

Жалбата на „Възраждане“ е различна от  жалбите на „Демократична България“ и „Изправи се БГ. Ние идваме“ заедно с още една, внесени в съда срещу последното решение на ЦИК за 100 %  преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии. Очаква се във вторник ВАС да се произнесе по тях.

Из мотивите:

…Настоящият състав прецени като неоснователни и основните доводи на оспорващата страна-за неспазени  от страна на ЦИК  указания  по  отменителната част на решение № 11162 от 04.11.2021 г. по адм. д. № 10928/2021 г., ІV отд. на ВАС.Този извод следва от съпоставката на указанията,касаещи  отчитане на машинното гласуване,в  създадения нов раздел V,регламентиращ  преброяване на контролните разписки,в които изрично и безалтеративно е посочено,че „ преброяване на контролните разписки по реда на този раздел извършват 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК,като  СИК извършва преброяване на контролните разписки, което не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване“, с мотивите на задължителното за ЦИК решение на ВАС,че съгласно чл. 57 ИК ЦИК има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. Там е отразено,че с оглед тези правомощия и законовата делегация по чл. 57, ал. 1, т. 29 ИК, във връзка с чл. 271, ал. 2 ИК, комисията може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки,а определянето на вида и обема на контрола – частичен или пълен, е изцяло в компетентност на ЦИК,който  контрол не влиза в противоречие с определения от кодекса начин за отчитане на резултата от машинното гласуване по чл. 271, ал. 1 ИК и не може да го промени,като  това преброяване е само информативно, без да се отразява по никакъв начин на резултата от гласуването и затова резултатите от контролното преброяване на разписките не подлежат на вписване в протоколите на СИК за отчитане на резултата.
По тези съображения ВАС счита,че, противно на твърдяното в настоящата жалба, ЦИК се е съобразила с това решение-в отменителната  част, касаеща  Методическите указания относно указанията  за вписване на резултатите от контролното преброяване на разписките за машинното гласуване в протоколи, отчитащи изборния резултат  и е  утвърдила документация за контролното преброяване, която по несъмнен начин  не е част от протоколите за установяването на резултатите от гласуването.
Затова решението на ЦИК в оспорените части не противоречи и на приложимия материален закон ,освен че  не допуска нарушаване на конституционни принципи, т.е.  не е налице посоченото в жалбата основание по чл.146, т. 4 от АПК,нито това по чл. чл.146, т. 5 от АПК  за целта изборите  да се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и  да осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите.
Предвид изложените съображения настоящият съдебен състав приема, че жалбата е неоснователна. При постановяване на решението не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна, поради което жалбата следва да бъде отхвърлена.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Един коментар

  1. Петър обретенов

    Стана голяма правна каша! Очаквам с интерес друго решение на ВАС срещу решението на ЦИК взето в навечерието на иозборите за 100% преброяване на контролните разписки./ от гледна точка на правен интерес и предмет на делото /.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.