Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът на ВСС е проверил 4125 декларации за имуществото на магистратите, установени са 366 несъотвествия

Инспекторатът на ВСС е проверил 4125 декларации за имуществото на магистратите, установени са 366 несъотвествия

Defakto.bg

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет провери всички 4125 ежегодни декларации за имущество и интереси за 2020 г., подадени от съдии, прокурори и следователи, съобщават оттам.

Предмет на проверка е съответствието на декларираните обстоятелства за имуществото на съдиите, прокурорите и следователите, на техните съпрузи или лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, както и на ненавършилите им пълнолетие деца. В хода на проверките  е извършена съпоставка между декларираните факти и получената информация от съответните публични регистри, в които декларираните обстоятелства подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване.

Фактически е проверено имуществото на 9562 лица, включително наличностите по банковите им сметки към 31 декември 2020 г., посочва инспекторатът.

В 3759 от проверените декларации е установено съответствие между декларираните факти и получената информация.

В 366 декларации е установено несъответствие между декларираните факти и получената информация, за което деклараторите са уведомени писмено, като на основание чл. 175ж, ал. 2 ЗСВ им е даден 14-дневен срок за отстраняване на непълнотите и грешките в декларираните обстоятелства.

Към настоящия момент са подадени 189 коригиращи декларации, като в 168 от тях несъответствието е отстранено, а за останалите 21 – проверките не са приключили. В 177 от случаите 14-дневният срок по чл. 175ж, ал. 2 ЗСВ за подаването на коригираща декларация все още не е изтекъл, се казва в съобщението.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.