Последни новини
Home / Законът / Президентът ще свика НС веднага след като ЦИК официално обяви резултатите от изборите

Президентът ще свика НС веднага след като ЦИК официално обяви резултатите от изборите

Defakto.bg

Наближава времето за конституционния проект, разработен от екипа на президенството, каза Румен Радев

След като  ЦИК  обнародва имената на народните представители, държавният глава Румен Радев ще свика Народното събрание без да губи време. Това стана ясно от думите на Радев пред журналисти след церемонията по полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд.

В края на октомври т.г. Румен Радев назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия от квотата на президента, а Общото събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд излъчи Соня Янкулова за член на Конституционния съд от квотата на съдебната власт.

Имаме нужда от индивидуална конституционна жалба“, посочи президентът в отговор на въпрос. Той допълни, че въвеждането й е свързано с промени в Конституцията и законодателни промени за разширяване на правомощията на Конституционния съд, с повече ресурси и с повече личен състав.

Индивидуалната конституционна жалба, която е въведена в  голяма част от държавите в Европейския съюз, ще повиши доверието на българските граждани в Конституцията, демокрацията и институциите, заяви Радев.

Той посочи, че  наближава времето, когато ще внесе проекта за конституционни промени, разработен от екипа на президентската институция.

Битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила. Затова всички, които искат да живеят в достойна и модерна България, трябва да гласуват, за да направим промяната необратима, каза  държавният глава. Той поздрави българските граждани, упражнили правото си на глас на провелите се вчера избори за народни представители и за президент и вицепрезидент.

„Вярвам, че този път партиите ще надмогнат своите различия в името на нашето бъдеще и ще сформират устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно правителство“, заяви  президентът Радев.

 На въпрос може ли да се окаже проблем младостта на партията „Продължаваме промяната“, държавният глава отговори: „Това носи шанс, това носи надежда! Виждате, че битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила! Партиите на статуквото многократно заявяваха своя стремеж да овладеят и президентската институция, всъщност, това е и основната им цел, те не го крият, и никога не са жалили ресурси, няма да ги пожалят и сега„.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.