Последни новини
Home / Законът / Проф. Янаки Стоилов и Соня Янкулова положиха клетва като конституционни съдии

Проф. Янаки Стоилов и Соня Янкулова положиха клетва като конституционни съдии

Defakto.bg
Очаква се утре Конституционния съд да избере нов председател на съда. Сред спряганите имена са тези на бившия зам.председател  на ВКС Павлина Панова и проф. Атанас Семов.
Президентът поздрави новите конституционни съдии и пожела успех във високоотговорната им мисия. По думите му Янаки Стоилов и Соня Янкулова без съмнение ще отстояват независимостта на институцията, ценностите и принципите на Конституцията.

Съдия Соня Янкулова и проф. Янаки Стоилов положиха клетва да спазват добросъвестно  Конституцията и законите на страната.  Това стана на Тържествена церемония в залата за открити заседания на Констититуционния съд.  Двамата повториха клетвата, прочетена от председателя на КС проф. Борисов Велчев:

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се.“

Да поздравят новите съдии бяха дошли  президентът Румен Радев, председателят на ВАС Георги Чолаков и др.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат.  Преди две седмици  президентът назначи с указ проф. Янаки Стоилов, който бе служебен правосъден министър.  Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд излъчиха  Соня Янкулова за нов конституционен съдия.

Новите съдии, след като подписаха клетвен лист, встъпиха  в  длъжност – съдия Янкулова на мястото на съдия Георги Ангелов, а проф. Стоилов на мястото на председателя на КС проф. Борис Велчев, чиито 9 – годишни мандати изтичат  днес.

Днес приключи мандатът и на конституционния съдия Анастас Анастасов, но стола му остава празен, тъй като  НС не избра своите избраници в  КС. В началото на 2022  ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев.  До избора на съдии от 47-то Народното събрание, КС ще заседава в намален състав – 11 души.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.