Последни новини
Home / Законът / Проф. Янаки Стоилов и Соня Янкулова положиха клетва като конституционни съдии

Проф. Янаки Стоилов и Соня Янкулова положиха клетва като конституционни съдии

Defakto.bg
Очаква се утре Конституционния съд да избере нов председател на съда. Сред спряганите имена са тези на бившия зам.председател  на ВКС Павлина Панова и проф. Атанас Семов.
Президентът поздрави новите конституционни съдии и пожела успех във високоотговорната им мисия. По думите му Янаки Стоилов и Соня Янкулова без съмнение ще отстояват независимостта на институцията, ценностите и принципите на Конституцията.

Съдия Соня Янкулова и проф. Янаки Стоилов положиха клетва да спазват добросъвестно  Конституцията и законите на страната.  Това стана на Тържествена церемония в залата за открити заседания на Констититуционния съд.  Двамата повториха клетвата, прочетена от председателя на КС проф. Борисов Велчев:

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се.“

Да поздравят новите съдии бяха дошли  президентът Румен Радев, председателят на ВАС Георги Чолаков и др.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат.  Преди две седмици  президентът назначи с указ проф. Янаки Стоилов, който бе служебен правосъден министър.  Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд излъчиха  Соня Янкулова за нов конституционен съдия.

Новите съдии, след като подписаха клетвен лист, встъпиха  в  длъжност – съдия Янкулова на мястото на съдия Георги Ангелов, а проф. Стоилов на мястото на председателя на КС проф. Борис Велчев, чиито 9 – годишни мандати изтичат  днес.

Днес приключи мандатът и на конституционния съдия Анастас Анастасов, но стола му остава празен, тъй като  НС не избра своите избраници в  КС. В началото на 2022  ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев.  До избора на съдии от 47-то Народното събрание, КС ще заседава в намален състав – 11 души.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.