Последни новини
Home / Законът / Кирил Петков: Лустрация на крадците е неизбежна, Гешев и Цацаров трябва да бъдат сменени

Кирил Петков: Лустрация на крадците е неизбежна, Гешев и Цацаров трябва да бъдат сменени

Defakto.bg

Стига толкова „калинки“, време е да се опрем на таланта на нацията

Важно е, когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите, да ги следва. По този повод предложението на „Продължаваме Промяната” за премиер ще бъде Кирил Петков, а за финансов министър – Асен Василев”. Това заяви пред Нова тв самият Кирил Петков.

Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност, или образованието му е по-добро, бихме се вслушали. Не влизаме с идеята за кариерни развития за никого”, категоричен бе той.  Петков заяви, че са предстоящи разговори с другите лидери. „Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН”, обясни още Петков.  Той добави, че желанието на „Продължаваме Промяната” е да се направят работни групи, събиращи всички партии, с които искат да се направи коалиция. „Да започнем да говорим по политики с експертите на всяка от силите”.

Лидерска среща също ще има, а разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало, обясни Петков. „Да влезем в преговори, които ще дадат резултат с ясни политики и с ясното им изпълнение”,  каза съпредседателят на ПП и уточни, че вече се е чул с част от политическите лидери. „С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, коментира съпредседателят на ПП.

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”, разясни той.

В споразумението с останалите партии ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели.

Имената трябва да следват ясните дефиниции за всяка една от позициите. Не можем да говорим за името, без да сме дефинирали какво трябва да направи този човек или какви характеристики, успехи, лична биография да има”, заяви Кирил Петков.  Според него,  най-важно е да не се влезе в лидерски дискусии от типа „моят човек – твоят човек”.

Въпросът е, че трябва да направим А отбора на България. Този отбор има дефиниции, образование, постигнати успехи. Всеки един от нашите коалиционни партньори има правото да предложи такъв човек”, обясни той.

Петков смята, че е грешка комуникацията между потенциалните коалиционни партньори да се прави през медиите, а не директно.

Ние трябва да сменим погледа – ние сме държавни служители, отбеляза Кирил Петков.   Оттук нататък нямаме право да говорим за себе си и за партийните си интереси. Имаме един народ, който ни подаде ръка. Нямаме лукса да се правим на интересни и да бъдем само политически фокусирани и то при положение,  че в страната има голямо мнозинство от хора, които искат промяна.

Никой не може да си позволи още веднъж да се ходи на избори и всеки би трябвало да преодолее егото си„, подчерта Петков.

За лустрация на крадците

Не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публични средства и се чувства безнаказан. За всички други теми сме готови да сме диалогични, но не и за промените в прокуратурата и създаването на силен антикорупционен орган. Ако има лустрация, то това ще е лустрация на крадците„.

За прокуратурата и КПКОНПИ

Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта. Трябва да има силен антикорупционен орган и прокуратура, която да работи абсолютно независимо, за да имаме държава”, категоричен е Петков.

Като цели пред бъдещото управление той посочи смяната на Сотир Цацаров като ръководител на антикорупционната комисия, превръщането и в работещ орган и смяната на Иван Гешев като главен прокурор.  Попитан как вижда смяната на главния прокурор,  Петков каза:  „Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява”. 

Според него един от първите законопроекти трябва да е свързан с промяна в работата на антикорупционната комисия. „Стане ли тази промяна тогава ще има работещ орган, който дава истински преглед на дейността на публичните личностни. Така и те ще се защитени, ако сме ги обвинили несправедливо„, смята съпредеседателят на „ПП“.

За вътрешния министър

На въпрос дали ще бъде запазен   Бойко Рашков като евентуален вътрешен министър Петков заяви, че  лично много го харесва, но не иска  някой от коалиционните партньори да се чувства заставен пред медиите.

Бойко Рашков е независим. Няма кой да му вдигне телефони от сивите сектори или от т.нар „политически инвеститори“ и да му нарежда.“ Бъдещият министър на вътрешните работи трябва да защитава интересите на всеки гласоподавате и  когато получи заплахи и натиск, да може да издържи.  Това виждам и в Бойко Рашков. Но пак казвам, няма да излизаме с имена. Може би не знаем някой невероятен експерт, който някой от коалиционните партньори има„, добави Кирил Петков.

Според него,  всеки един от коалиционните им партньори разбира своята отговорност. „Сега, след толкова много избори, след две временни правителства, всеки един от тях осъзнава, че нямаме лукса да се правим на интересни. 

Никакъв външен натиск

Като предимство на „ПП“ Кирил Петков посочи, че както за имената на министри, така и за целите, и бъдещата политика, няма да може да се оказва външен натиск. „Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни каже, направете това, защото ви казах, ще го направим само, ако това е полезно за България“.

Петков е на мнение, че трябва да се смени визията за България. „Оттук нататък говорим за най-силните специалисти по всяка една тема. Стига толкова калинки, стига толкова хора, които не разбират от нещата, с които се захващат. Време е да се уповаваме на таланта на България”.

На твърденията на ГЕРБ, че служебните кабинети не спират да трупат държавен дълг Кирил Петков отговори, че дълговете са били заложени още от министъра на финансите в последното правителство на Бойко Борисов Кирил Ананиев. „Правителството на Борисов беше заложило бюджет с дефицит. Тези пари не могат да дойдат от небето“, отговори бившият министър на икономиката.

Попитан как приема твърденията, че е „Продължаваме промяната“ е проект на президента Румен Радев,  Петков посочи, че харесва сегашният президент и се надява той да запази поста си. Той заяви, че  „Продължаваме промяната“ и държавният глава имат общи цели.

Зеленият сертификат

За момента промени в мерките  срещу разпространението на COVID-19,  не са нужни. „Радвам се, че зеленият сертификат се допълни с теста за антителата. Следащата стъпка е вадене на максимално много данни – колко хора са ваксиниране, преболедували, с антитела. Засега не трябва да сменяме нищо по тази тема. Нужна е обаче по-масова информационна кампания за ползата от ваксините„, допълни той.

 

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.