Последни новини
Home / Законът / Съдия Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд

Съдия Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд

Defakto.bg
Съдия Павлина Панова

Съдиите от  Конституционния съд избраха съдия Павлина Панова за председател на съда. Панова е  първата жена председател на съда от създаването му през 1991 г.

На заседанието присъстваха 11 конституционни съдии, съобщиха от КС. Павлина Панова се  пребори за поста с колегата си Таня Райковска. И двете дойдоха в КС  от Върховния касационен съд, където бяха  зам.председатели на съда и ръководители на  тежки колегии – наказателна и търговска. Панова бе кандидат за председател на ВКС, но преди седем години ВСС предпочете Лозна Панов.

 При първото гласуване днес Панова  и Райковска са имали съответно по 6 и 5 гласа, при нужни минимум 7 за избор от първи тур. Затова се е провело второ гласуване,  на което резултатът е останал същият, но при балотаж той е достатъчен, разясниха от съда.

Предстои определението на съда да бъде обнародвано в Държавен вестник.

Така, съдия Павлина Панова заема председателския стол на проф. Борис Велчев, чиито  9-годишен мандат изтече вчера. 

 

Панова  е съдия с дълга и сериозна професионална биография, която е преминала изцяло в съда. Тя е известен критик  на статуквото в съдебната система.  Панова беше съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, бивш заместник-председател на Върховния касационен съд и председател на неговата Наказателна колегия.

Коя е тя?

Родена на 12 февруари 1967 г. в гр. Грамада, област Видин. Завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1992).  Прокурор в Софийската районна прокуратура (1992-1994), съдия в Софийския районен съд (1994-1998), съдия в Софийския градски съд (1998-2001), съдия в Софийския апелативен съд (2001-2007), съдия във Върховния касационен съд, наказателна колегия (2007-2018), заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на наказателната колегия (2013-2018). Доктор по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2004), магистър по право на Европейския съюз (2007), хоноруван асистент по право в Катедрата по наказателноправни науки на СУ „Св. Климент Охридски“ (1996-2000).

Преподавател в Националния институт на правосъдието (2000), лектор към Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ (2008). Специализирала е в „Т.М.С. Ассер Институт“ в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на Европейския съюз в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

Има специализации в Дания, Полша и Франция. Национален представител на България в Съвместния общонадзорен орган на Евроджъст. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Автор е на множество статии, съавтор е в сборници и монографии.

Учредител и член на Управителния съвет на Българската асоциация по европейско право и член на Съюза на учените в България.

Избрана за съдия в Конституционния съд на Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд (2018).

 

About De Fakto

Проверете също

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

В София започва двудневна конференция за достъпа до правосъдие на лица с увреждания

Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“  (ГИП-София), съвместно със Съюза на съдиите в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.