Последни новини
Home / Законът / Националното следствие: Международна операция разкри сайт със снимки на деца с порнографско съдържание

Националното следствие: Международна операция разкри сайт със снимки на деца с порнографско съдържание

Defakto.bg

Директорът на НСлС Борислав Сарафов, следовател Светослав Василев от НСлС и завеждащият отдел „Международен“ във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Цветомир Йосифов  оповестиха  международна операция с участието на Министерството на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност, Националната следствена служба и ВКП, при която е разкрит сайт със снимки на деца с порнографско съдържание.

Разследването е започнало преди 6 месеца по искане на американската страна. Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса в София. Иззети са множество електронни доказателства, които са анализирани в САЩ.

При операцията у нас е арестуван българският гражданин П.В., на 48 години. Той  е изпълнявал функцията на администратор на сайта, разпространявал снимки на деца на видима възраст между 6 и 10 години. Не е имал криминалистични регистрации. На сайта са качени 4,6 млн. снимки, като разследването е установило, че децата на тях са с произход предимно от Молдова и Украйна.

Абонати и потребители на съдържанието на сайта са били граждани на 101 държави, вкл. България. Част от него е било общодостъпно, а за друга част се е плащал месечен абонамент в размер на 80 американски долара. Генерираните приходи от няколкогодишната му дейност са 9,5 млн. долара, от които администраторът на сайта – П.В., е получил 434 000 долара.

По отношение на българския  гражданин предстои екстрадиционно производство по искане на САЩ.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов благодари на американските колеги, с които НСлС и ВКП са работили активно по случая и подчерта отличното оперативно сътрудничество между правоохранителните органи на България и САЩ, се казва в съобщението.

По-късно от СГП уведомиха, че от Министерство на правосъдието на САЩ, Наказателно отделение, секция „Експлоатация на деца и непристойност“ е постъпила молба  за временно задържане на българския гражданин с оглед екстрадирането му по водено от Прокуратурата на Среден район на Флорида разследване за извършени престъпления: „разпространение на детска порнография чрез поредица от уебсайтове, за внос на детска порнография в САЩ и за пране на пари във връзка с тези уебсайтове“.

В СГП е образувана прокурорска преписка по повод издадено Постановление за временно задържане „под стража“, за срок до 72 часа, от прокурор при Върховна касационна прокуратура, на основание чл. 13, ал. 5 и чл. 4 ЗЕЕЗА, информират от СГП. Задържането подлежи на обжалване и разглеждане пред Апелативен съд – София.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.