Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Политици продължават да си купуват местата в българския парламент (допълнена)

Бойко Рашков: Политици продължават да си купуват местата в българския парламент (допълнена)

Defakto.bg

Вътрешният министър заяви,че Турция се е намесила в изборите у нас, а Външно предупреди турския посланик за недопустима пропаганда на официални лица по повод втория тур на вота у нас

122 са образуваните досъдебни производство за злоупотерби с изборните права, обяви на брифниг служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.  „Но не сме  ликвидирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари места в българския парламент„, добави той.  Рашков посочи като рекордьори  ГЕРБ и ДПС, които непрекъснато поставят този знак за равенство между борбата с престъпността и репресията – коренно различни понятия, но удобни, каза той.

МВР няма да спре да разследва и тази престъпност, която аз наричам „изборна“, заяви Рашков.  И попита – за да  разходват партиите подобни огромни финансови средства, откъде се сдобиват с тези финанси. От магистралите ли ги имат? От обръчите на фирми ли ги имат? Дали не са държали в бедност големи групи хора, за да могат да ги ползват за свои цели за жълти стотинки , унизявайки тяхното достойнство, само и само да попаднат в пленарната зала.

Рашков заяви,че първият тур на изборите е минал безпроблемно в страната и чужбина.  „Колегите дадоха отговори на редица въпроси, по отношение на които някои наши политици положиха  старание да заблудят българската общественост във връзка с машините за гласуване например.  Спекулации, внушения имаше дни наред. Цели екипи от една партия пред телевизионните екрани говорят откровени лъжи в ефира„, каза той.

За голямо съжаление трябва да кажем гласно, че сме изправени пред множество престъпления срещу политическите права на гражданите. Установихме 91 случаи, в които образувахме досъдебни производства за деяния, свързани с изборните права.  Без да твърдим, че сме успели да противодействаме на всички престъпления от този вид, сега за първия тур на изборите, се оказа че постигнахме „рекорд“ от 91 станаха 122. Това е сериозен ръст„.

ДПС в Истанбул свали агитматериала си за кандидата на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков за президент на балотажа в неделя, съобщи в. Сега. Няколко часа след като изданието  го публикува, той бе изтрит от Фейсбук страницата на структурата на движението в турския град. Към поста бе качен и постер на Герджиков с кандидата за вицепрезидент – Невяна Митева (на снимката – б. а.).

Министърът обяви, че по време на посещението му в Кърджали български граждани от турския етнос са му се оплакали от заплахи, че „ако  гласуват за ДПС, някой отново щял да им променя имената на български“, каза Рашков.

Министър Рашков  добави, че  от Турция са се намесвали във вътрешните ни работи  по време на изборите за президент и парламент на 14 ноември. „Това, което знам, знам от публикациите„, каза той и цитира заглавие от турски медии: „Турчин е кандидат-президент в България„, а в  материала пишело, че трябва българските граждани в Турция да се мобилизират, за да не бъдат асимилирани.
„На мен не ми е известно някога да е имало обратен случай – български граждани да се намесват по време на избори в Турция“, заяви служебният  министър.
Междувременно стана известно, че във  Външно министерство е проведена среща между постоянния секретар на МВнР Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок.  Поводът е  провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 г., включително предстоящия втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 г., На срещата  българската страна е заявила очакване труските институции и официални лица да се въздържат от пропаганда по повод предстоящия втори тур за държавен глава в България.

Съобщение на МВнР: 

На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.

Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.