Последни новини
Home / Законът / Дебатът за правото: Радев: „Не може мафията да се обединява с жертвите си“. Герджиков: „Да не персонализираме проблема“

Дебатът за правото: Радев: „Не може мафията да се обединява с жертвите си“. Герджиков: „Да не персонализираме проблема“

Defakto.bg

И двамата кандидати за държавен глава в дебата по БНТ,  се обявиха за съдебната реформа. Но с  характерни нюанси. 

Според проф. Анастас Герджиков  трябва да се направи така, че да се утвърди върховенството на правото, без да се персонализира  проблема. „Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в „тримата големи“ – (председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор б.р.),  заяви той.

Проблемът с прокуратурата е и системен, и личностен“,  отговори  президентът Румен Радев.  Един от основните въпроси, е че няма независима институция, която да разследва главния прокурор и той на практика е несменяем, добави Радев. Посочи, че  това е становище и на Венецианскта комисия , и на ЕК и на още много европейски институции. Заключи, че съдебната реформа не е самоцел.

„Това че прокуратурата забатачи разследването за къщата в Барселона и шкафчетата ли е причината да защитавате прокуратурата“, попита Радев Герджиков.  Преди ден проф. Герджиков определи като „прилична“ работата на прокуратурата.

„През цялото време водехте кампания срещу мен. Шкафчетата не са мои, но провалите са именно ваши. Непрекъснато опитвате да ме прикачите за Бойко Борисов, към когото имате фиксация явно. Аз подкрепям всички български институции. Не познавам главния прокурор и не ме интересува, ако не си върши работата нека бъде сменен. Приписвате ми грехове, предполагаеми, на някакви други хора„, заяви Герджиков.  Като говорите за прокуратурата – вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има хора, които са продавали и купували гласове, а днес директно са дошли от ГД „Национална полиция“ на проверка. Това вече ми се струва прекалено, заяви Герджиков и допълни, че пресконференцията на Бойко Рашков по-рано през деня е била пълна с „лъжливи новини“.

МВР работи единствено и само по сигнали и е длъжно да спазва закона, отговори Радев. Само тези, които разчитат на купен вот, могат да заклеймяват действията на Бойко Рашков. Хората масово одобряват, благодарят, че вече не са мачкани за търгуване с гласове, заключи той.

За Конституцията

Според Герджиков  е плашещо, че Румен Радев  има готов проект за промени в конституция, но не го показва преди изборите. „Започвам да се притеснявам, защото ние всички виждаме, че конституцията по някакъв начин Ви пречи, но тя не може да ни спре, очевидно„, обърна се той към Радев

Мога да ви успокоя, че в проекта за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този проект започва от гражданските права, има нужда от разширяване на гражданските права, заяви Румен Радев. Досега всички промени в конституцията са касаели предимно съдебната власт, отбеляза Радев. Той отбеляза, че проектът не е негов, а е на голям екип от хора, които работят по него, участва част от академичната общност от СУ, неправителствени организации, граждани, експерти, представители на институциите. „Проектът предвижда разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната властта, съдебна реформа“.

Радев посочи, че е нямало как да внесе проекта в неустойчив парламент. Той очаква създаване на устойчиво парламентарно мнозинство , който да го разгледа.

Проф. Анастас Герджиков, попита президента  Радев не се ли припознава в определението на ДПС за  обединител на нацията.

„В Конституцията няма изписана думата обединител. Президентът олицетворява единството на нацията – около правовата държава, но не и около ин хаус поръчки, шкафчета и разграбване на държавата. Президентът не е политически неутрален. В момент на криза той трябва да вземе отношение„, отговори  Румен Радев. Той  благодари на свободномислещи хора от ДПС,  гласували за него като разграничи избирателите от  партийните функционери.

И двамата се обявиха за борба срещу корупцията,  пак с  нюанси.

За Радев санкциите по закона „Магнитски“ от САЩ са акт в подкрепа на българската демокрация. (По закона „Магнитски“ бяха санкционирани бизнесмена и бивш и бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски, както и бизнесменът с 19 обвинения Васил Божков.)

„Радвам се, че сме на едно мнение за корупцията„, каза Герджиков. И допълни:  „Ние трябва сами да си хващаме проблемите и сами да си ги решаваме. Ако САЩ смятат да водят битка с корупцията, за нас се отнася още повече“ – изявление, което може да се тълкува и в подкрепа на критиката на ДПС,  че американската страна не е посочила доказателства за мерките.

Из диалога:

Радев: Казвате, че ще бъдете обединител – как ще обедините мафията с жертвите на мафията, хората с изпразнени шкафчета с тези с напълненото шкафче?

Герджиков: Подкрепям всяка осъдителна присъда на човек, който е извършил нещо нередно. Но не може да водите кампания срещу мен, свързвайки ме с „някакви“ хора. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин..  Приех да бъда издигнат от инициативен комитет, моята цел е да обединя всички българи около важната цел – да излезем от кризата, в която ни вкарахте, допълни той. Може ГЕРБ и Борисов да са допускали грешки, но направиха добри  неща, вие направихте само грешки.  .. Вие се самопровъзгласихте за водач на протеста. Вие сте част от от статуквото, не сте водача на промяната..

Радев:   За 5 години  отстоях истината и мога да бъда горд и отговорен за това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако българите виждаха огромната вина върху мен, нямаше да излязат в неделя и да получа този резултат.

 Вие сте кандидатът на коалицията „Магнитски“.

Герджиков: Спрете да ми приписвате шкафчета.

Радев: Младен Маринов, който беше вътрешен министър докато биеха студентите ви, ви развежда из страната, какъв да сте?

 

За Русия и Крим

За отношенията с Русия Радев подходи умело като каза, че  Крим към момента е руски, а санкциите са контрапродуктивни. Герджиков заложи на общи фрази и популярни позиции.

„Русия не може да ни бъде модел за развитие, това е страна с различни мащаби, с различни специфики, но Русия не може да ни бъде и враг, най-малкото, защото в паметта на българите те виждат Русия като освободител на българския народ, каза Радев.

.. Към Русия прибягват давещи се политици и се вкопчват в нея“, отбеляза той. Според него  диалогът ЕС-Русия е нарушен и е в „в критично състояние“.

Според Анастас Герджиков отношенията с Русия трябва да са прагматични и да не се делим на русофили и русофоби. „Крим е украински. Това какъв флаг се вее, няма значение„, каза ректорът на СУ. И призова Радев да каже  територия е Крим:  „Руски, разбира се. Какъв да е?„, бе отговорът на Радев.

Дебатът „Радев- Герджиков“ протече в деня, в който Делегацията от мониторинговата група към Европейския парламент, която посети България в края на септември заключи в доклада си, че  въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор не е решен. И решението остава в контекста на по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи.

В заключителния документ от посещението се подчертава, че остава проблемно преследването на корупцията по високите етажи на властта. Делегацията изразява безпокойство, че полицейската бруталност от лятото на протестите от миналата  година, не е била разследвана серизно и както трябва.

Делегацията признава ограничените правомощия на служебното правителство да се справи с много от предизвикателствата, но е окуражена от ефективното използване на инструментите, с които то разполага, се казва в документа.  Дебатите по доклада в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европарламента ще се проведе на  29 ноември.

 

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.