Последни новини
Home / Законът / МВР не е проверявало купуване на гласове в Софийския университет, а документи за 100% авансово плащане на ремонти

МВР не е проверявало купуване на гласове в Софийския университет, а документи за 100% авансово плащане на ремонти

Defakto.bg

Внушенията, че министърът е използвал полицейски сили, за да въздейства върху изборите за президент са злонамерени, коментира  Бойко Рашков

На 17 и 18 ноември служители на МВР не са посещавали СУ “ Кл.Охридски“ за нарушения, свързани с  изборите, а заради  проверка на  три университета – Софийският, УНСС и Техническият за  100%  авансово плащане на ремонти на общежития с бюджетни средства, отпуснати от Министерския съвет, съобщава МВР.    Става дума за общо 78 млн. лв.,  предназначени за саниране и обзавеждане на студентски общежития.

По време на дебата в четвъртък проф. Анастас  Герджиков посочи като пример за  полицейска репресия  посещението на полиция в университета, „за да разпитва дали има някакви хора, които продават или купуват гласове„, като цивилни служители на Икономическа полиция са поискали „нещата“ да бъдат предадени „до утре“, каза той без уточения за нещата.

Той дори посъветва Радев да слезе от облаците,  за да види какво става на земята.   „Това ми се струва прекалено дори за вашия началник-щаб Бойко Рашков„,  заяви Герджиков.

От съобщението на МВР  се разбира, че полицията не е била заради изборни нарушения в СУ „Кл. Охридски“. Служителите на полицията са изискали  от университетите  необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.  Проверките  са мотивирани  с необходимостта да се проследи движението на  авансовото плащане  с бюджетни средства, добило печална слава в случая с  магистрала „Хемус“, чиито авансово платени пари за строителството са били изтеглени на каса и изнесени в сакове и чували.

С Постановление на Министерския съвет 219/2020 г. са отпуснати целеви средства на държавните ВУЗ, притежаващи студентски общежития, за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда в размер на 68 000 000 лв.  С ПМС 53/2021 г. допълнително са отпуснати още 10 000 000 лв.  В случая с  писмо от МОН е препоръчано да се заложи възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите – изпълнители, посочва още МВР.

Два от университети вече са предали поисканите документи.

„Не знам защо проверка за бюджетни средства във връзка с ремонт на няколко университета намери място в такъв дебат. 78 млн. лева са отделени с две постановления през миналата година за ремонт на общежития. Следва писмо от Министерството на образованието, с което на ректорите се казва, че след като сключат договор с избрания изпълнител, трябва да му преведат цялата сума. Този почерк напомня на казуса с магистрала „Хемус“,  заяви  Рашков пред „Дарик“.

Министърът на вътрешните работи не разпорежда на всеки полицай къде да отиде да си свърши работи. Внушенията, че министърът е използвал полицейски сили, за да въздейства върху изборите за президент са неточни и злонамерени, коментира Рашков казаното от проф. Герджиков.

Ако полицейските органи са си планирали така нещата, че да правят проверка, аз не мога да зная 49 хиляди служители какво правят. Университетът – това не е защитена територия. Представете си ако там се извърши престъпление, първо на органите на МВР ще се съобщи и ще се търси помощ.  МВР няма проблем да влиза в учебните заведения, за да извършва проверки„, категоричен беше Рашков.

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.