Последни новини
Home / Законът / Адвокат Недева сезира ЦИК за недопустима агитация на Бойко Борисов срещу Румен Радев в полза на Анастас Герджиков (допълнена)

Адвокат Недева сезира ЦИК за недопустима агитация на Бойко Борисов срещу Румен Радев в полза на Анастас Герджиков (допълнена)

Defakto.bg
Емилия Недева

Петима  членове от ГЕРБ и ДПС не допуснаха Борисов да бъде наказан 

Адвокат Емилия Недева сезира ЦИК за  тежко нарушение на закона от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в деня на избора си позволи агитация и обидни  фрази срещу Румен Радев в полза на Анастас Герджиков. Изявлението му бе изцяло разпространено от БНТ, въпреки забраната за публична пропаганда в полза на един от двамата кандидати.

В жалбата си правозащитникът призовава ЦИК, след като е проявила  „принципност по отношение на господин Кирил Петков в изборния ден на 14.11.2021 г. и той беше санкциониран за обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, е без  съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов.  Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност“, казва Недева.
Адвокатът настоява санкция да бъде наложена и на БНТ за безкритично разпространение на  агитацията, достигнала до огромна аудитория от гласоподаватели, „част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи.
Цялата жалба:
До Централната избирателна комисия
Уважаеми членове на ЦИК,
Настоящият сигнал е свързан с тежкото нарушение на Изборния кодекс /ИК/, осъществено днес от Бойко Методиев Борисов, председател на ГЕРБ и разпространено от Българската национална телевизия /БНТ/.
В обедните „По света и у нас“ БНТ предостави над 6 минути за изказване на господин Борисов, в което той нападна кандидата за президент господин Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат- господин Анастас Герджиков. Сред многото критични думи против заявени от господин Радев позиции се открояваха очевидно обидни фрази като: „Точно на мутрите политиката води Радев“; „Този резил, пред който сме изправени“, както и откровени призиви за гласуване за Анастас Герджиков като „Искрено се надявам българите да проявят разум – ректор на ректорите“.
Намирам, че ЦИК няма как да остане безучастна към това тежко нарушение на забраната за агитация в изборния ден. След като ЦИК прояви принципност по отношение на господин Кирил Петков в изборния ден на 14.11.2021 г. и той беше санкциониран за обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов. Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност.
Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ, за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи.
Надявам се сигналът ми да не бъде оставен без реакция. Старо правило е, че санкциите се налагат на нарушителите „загдето са сгрешили и да не грешат“, поради което не само санкцията, но и огласяването й пред обществеността биха имали възпиращ ефект срещу подобни нарушения в бъдеще.
Срамен двоен аршин
В късния следобед стана ясно, че ЦИК е отхвърлила жалбата на адвокат Емилия Недева заедно с още над 20 сигнала,  подадени срещу забранената агитация на Бойко Борисов в полза на кандидатската двойка Герджиков – Митева, обругавайки другия тандем – „Радев – Йотова“ .
Това се е случило с любезното съдействие на членовете на ЦИК от ГЕРБ и ДПС – Баханов, Чаушев, Ганчева, Ципов и Солакова.
Девет души са гласували за санкциониране на Борисов, но петимата са  били против и така не е постигнато необходимото мнозинство от 2/3 за налагане наказанието.
Напомняме, че Кирил Петков бе наказан за часове от ЦИК, след сигнала за обявените от него номера на  бюлетините си,  без арогантно да напада опонентите на избраниците си.
Случаят е още едно доказателтво, че ЦИК трябва да стане професионален орган – без политически пратеници, които в името на партията и лидера, са способни да преобръщат с хастара очевадната действителност и законовите правила.  И да се кълнат лицемерно, че  примират за правовата държава.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.