Последни новини
Home / Законът / Гласуваме за президент и вицепрезидент. Да гласуваме.

Гласуваме за президент и вицепрезидент. Да гласуваме.

Defakto.bg
Избираме на балотаж президент и вицепрезидент на Република България. На повторния вот се съревновават двете кандидатпрезидентски двойки с най-висок резултат от първия тур на вота миналата неделя.  Това са действащия тандем Румен Радев и  Илияна Йотова и претендентите Анастас Герджиков и Невяна Митева.
В страната общо са разкрити  над 13 000 секции.  В чужбина изпратените за втория тур устройства са с 80 по-малко, съобщи БНР. Общо разкритите секции зад граница са 750, най-много – в Обединеното кралство и в съседна Турция.
Протестиращи с плакати „Не на изборния туризъм“ блокираха движението на пътен възел „Капитан Андреево“. Движението от граничния пункт с Турция на влизане в България е затворено, съобщи БНР.
Право да  участват в гласуването имат 6 665 534 души, по данни на ЦИК.  Гласуването е задължително по закон, санкция за нарушение няма, но освен права имаме и задължения, напомнят юристите.
Екипи на МВР в цялата страна следят за опити да се купуват гласове.
Хората могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които въпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия 02 901 12 98, както и на имейла – [email protected]
До 19.00 часа в полицейските управления ще работят и ще издават удостоверения за гласуване секторите „Български документи за самоличност“.

В МВР са образувани  рекорден брой досъдебни производства след края на парламентарните избори и първия тур на вота за президент. Разследванията бяха над 140, като 122 от тях са за нарушаване на изборните права на гражданите.

Върховна касационна прокуратурата съобщи, че от началото на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до вчера,  общият брой на преписките е 102, а на образуваните досъдебни производства – 27.  През  последната седмица са образувани 71 преписки и 14 досъдебни производства.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.