Последни новини
Home / Законът / В Деня на българската адвокатура – виртуална среща с председателя на ВАдС Ивайло Дерменджиев по въпроси на гилдията

В Деня на българската адвокатура – виртуална среща с председателя на ВАдС Ивайло Дерменджиев по въпроси на гилдията

Defakto.bg

В Деня на  професионалния празник на българската  адвокатура – 22 ноември, председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев ще проведе виртуална среща с  колеги от цялата страна, на която адвокатите  ще могат да направят предложения или дадат  становища по важни за гилдията  въпроси. Това ще се случи за първи път от 14 часа днес, а адвокатите ще могат да поставят проблемите си и да обсъдят начините за тяхното решаване.

В началото на мандата си, съставът на  Висшия адвокатски съвет обяви  намерения да идентифицира основни теми и проблеми, които да бъдат във фокуса на дейността му през следващите 4 години.   Анализът, извършен в Съвета показва, че липса на синхрон в дейността на ВАдвС и органите на колегиите – от една страна самата дейност на ВАдС не е добре известна на колегиите, а самият съвет не познава добре проблемите на отделните колегии.

Стигнахме до извода, че отношенията и диалогът между Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии (и техните органи), са основен ключ към успешното решаване на голямата част от натрупани и текущи предизвикателства пред българската адвокатура“, казват от ВАдС и отправят правят  предложения в тази насока. Сред тях са да се публикуват протоколите от проведените заседанията на съвета, а самите те да се излъчват на живо в закритата секция на сайта на ВАдС. Да се осигури възможност за дистанционно участие в заседанията на представители на всяка колегия, както и да се създаде Консултативен съвет, състоящ се от председателите на всички адвокатски колегии.

Още когато бе избран за председател на ВАдС (30 май т.г.) адвокат  Дерменджиев даде знак, че адвокатурата трябва да  „заеме онова място в обществения живот на България, което Конституцията й възлага“.    Πpипoмни oщe, чe нa cтapaтa мy aдвoĸaтcĸa ĸapтa e  пишeлo: „Ha aдвoĸaтa ce дължи yвaжeниe ĸaтo нa cъдия!“ „И ceгa тoвa e зaпиcaнo в зaĸoнa, нo нa пpaĸтиĸa нeщaтa нe cтoят тoчнo тaĸa“, отбеляза  Дepмeнджиeв.  Убеден е, че  гилдията трябва  сама да намери пътя за решаване проблемите си и да воюва за престижа на 14-хилядното адвокатско войнство.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.