Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства и 167 преписки за нарушения на президентските избори

Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства и 167 преписки за нарушения на президентските избори

Defakto.bg

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 22.11.2021 г. са образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент на Република България. Това сочат справки на прокуратурите от страната, съобщава ВКП.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за президент и вицепрезидент, са разпределени както следва: АП-София – 3; АП-Бургас-2, АП-Пловдив – 15; АП-Варна – 9, АП-Велико Търново -1.

Направени са 145  отказа за образуване на досъдебни производства по повод президентския вот заради липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления, се казва в съобщението.

Както е известно, прокуратурата и МВР имаха отделни щабове и институциите  не обменяха информация в реално време за търговия с гласове. Вътрешният министър отказа  общ щаб, защото прокуратурата не съдейства за наказване на търговците на гласове.  Рашков заяви, че  полицейските служби ще си  свършат оперативната работа, която ще  докладват на прокуратурата и оттам нататък (те) да си поемат тяхната отговорност.

До снощи МВР  отчете получени общо 1217 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и образувани 188 досъдебни производства, от които 156 за нарушаване на политическите права на гражданите.  9032 са съставените предупредителни протоколи.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.