Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства и 167 преписки за нарушения на президентските избори

Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства и 167 преписки за нарушения на президентските избори

Defakto.bg

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 22.11.2021 г. са образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент на Република България. Това сочат справки на прокуратурите от страната, съобщава ВКП.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за президент и вицепрезидент, са разпределени както следва: АП-София – 3; АП-Бургас-2, АП-Пловдив – 15; АП-Варна – 9, АП-Велико Търново -1.

Направени са 145  отказа за образуване на досъдебни производства по повод президентския вот заради липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления, се казва в съобщението.

Както е известно, прокуратурата и МВР имаха отделни щабове и институциите  не обменяха информация в реално време за търговия с гласове. Вътрешният министър отказа  общ щаб, защото прокуратурата не съдейства за наказване на търговците на гласове.  Рашков заяви, че  полицейските служби ще си  свършат оперативната работа, която ще  докладват на прокуратурата и оттам нататък (те) да си поемат тяхната отговорност.

До снощи МВР  отчете получени общо 1217 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и образувани 188 досъдебни производства, от които 156 за нарушаване на политическите права на гражданите.  9032 са съставените предупредителни протоколи.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.