Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства и 167 преписки за нарушения на президентските избори

Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства и 167 преписки за нарушения на президентските избори

Defakto.bg

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 22.11.2021 г. са образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент на Република България. Това сочат справки на прокуратурите от страната, съобщава ВКП.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за президент и вицепрезидент, са разпределени както следва: АП-София – 3; АП-Бургас-2, АП-Пловдив – 15; АП-Варна – 9, АП-Велико Търново -1.

Направени са 145  отказа за образуване на досъдебни производства по повод президентския вот заради липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления, се казва в съобщението.

Както е известно, прокуратурата и МВР имаха отделни щабове и институциите  не обменяха информация в реално време за търговия с гласове. Вътрешният министър отказа  общ щаб, защото прокуратурата не съдейства за наказване на търговците на гласове.  Рашков заяви, че  полицейските служби ще си  свършат оперативната работа, която ще  докладват на прокуратурата и оттам нататък (те) да си поемат тяхната отговорност.

До снощи МВР  отчете получени общо 1217 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и образувани 188 досъдебни производства, от които 156 за нарушаване на политическите права на гражданите.  9032 са съставените предупредителни протоколи.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.