Последни новини
Home / Законът / И Прокурорската колегия степенува прокуратурите по натовареност и бонусите, които вървят с това

И Прокурорската колегия степенува прокуратурите по натовареност и бонусите, които вървят с това

Defakto.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, като Съдийската колегия, промени Правилата за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи, според степента на натовареност по  чл. 233, ал. 6, изречение първо от Закона за съдебната власт.

Cпopeд въпросното изpeчeниe,  въз ocнoвa нa cтeпeнтa нa нaтoвapeнocт нa cъoтвeтния opгaн нa cъдeбнaтa влacт Bиcшият cъдeбeн cъвeт oпpeдeля дoпълнитeлнo възнaгpaждeниe нa cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл.

За високо натоварените органи бонусът за  прокурорите и следователите  се предвижда да е в размер до три основни месечни възнаграждения, а в натоварените органи – до две основни месечни заплати.

Решението е базирано на извършен анализ и предвид  условията за определяне на прокуратурите и следствените отдели към окръжните прокуратури по групи натовареност, от Комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурори и следователи“ към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Установено е, че  при прилагане на така приетата уредба биха възникнали ситуации, при които за една високо натоварена прокуратура ще се определи възнаграждение, в размер два пъти по-нисък от това на изключително натоварена прокуратура, като в същото време са налице случаи, при които високо натоварени прокуратури попадат в по-долната група по степен на натовареност, поради обстоятелството, че не отговарят единствено на един показател, сочат от ПК.

За изключително натоварените органи допълнителното възнаграждение остава до четири основни заплати, според приетите Правила от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с решение по Протокол № 37/03.11.2021 г.

 Определените степени на натовареност за прокуратурите

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, определи степен Изключително натоварени за окръжните прокуратури в градовете Русе, Сливен и Пловдив, и за районните прокуратури в градовете Ямбол и Шумен.

Степен Високо натоварени  е определена за окръжните прокуратури в градовете Благоевград, Търговище, Хасково, София, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Бургас, Стара Загора, Шумен, Монтана, Разград, Кюстендил, Кърджали, Габрово и Софийска градска прокуратура, и за районните прокуратури в градовете Сливен, Пловдив, Силистра, Видин, Добрич, Самоков, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Търговище, Монтана, Хасково, Враца, Кърджали, Ихтиман, и Софийска районна прокуратура.

Степен „Натоварени“ е определена за Военно-окръжните прокуратури в градовете София, Пловдив и Сливен, за окръжните прокуратури в градовете Велико Търново, Смолян, Силистра, Видин, Пловдив, Сливен, Враца, Ямбол, Перник, Добрич и Варна, и за районните прокуратури в градовете Варна, Плевен, Сливница, Благоевград, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Своге, Разград, Бургас, Перник, Ботевград, Етрополе, Смолян, Велико Търново, Костинброд и Пирдоп.

За окръжните следствени служби при окръжните прокуратури, степен „Изключително натоварени“ е определена за окръжните следствени отдели в Окръжните прокуратури в градовете София, Благоевград и Силистра.

Степен „Високо натоварени“ е определена за окръжните следствени отдели в окръжни прокуратури в градовете Русе, Велико Търново, Бургас, Пловдив, Враца, Ямбол, Сливен, Кърджали, Монтана, Стара Загора, Разград, Габрово и Добрич.

За „Натоварени“ са определени окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури в градовете Перник, Търговище, Варна, Кюстендил, Хасково, Смолян, Плевен, Видин и Окръжен Следствен отдел в Софийска градска прокуратура.

Степен „Изключително натоварени“ е определена за Апелативна прокуратура – София, Апелативна прокуратура – Велико Търново и Апелативна прокуратура – Пловдив.

По предложение на главния прокурор Иван Гешев за допълнителените възнграждения Прокурорската колегия определи степен „Изключително натоварени“ за Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура, и за Националната следствена служба.

На основание чл. 10, ал. 1 от Правилата, размерът на допълнителното трудово възнаграждение за прокурорите и следователите в изключително натоварените органи е в размер на 2,7 основни месечни възнаграждения, за високо натоварените органи е в размер на 2,3 основни месечни възнаграждения, за натоварените органи е в размер на 1,5 основни месечни възнаграждения.

Съгласно чл. 9, ал. 2 от Правилата, изключително натоварени са органите, които по всички критерии, посочени в чл. 6, чл. 7 и чл. 8 имат степен на натовареност над средното ниво за страната. Високо натоварени са органите, които са над средното ниво за страната по три и повече показатели. Органите, които са по един и повече показатели над средното за страната ниво се приемат за натоварени.

Прокурорската колегия на ВСС ще изпрати  решението си на Комисия “Бюджет и финанси” към Пленума на Висшия съдебен съвет, за съгласуване, с оглед финансовото обезпечение за допълнителните възнаграждения на прокурорите и следователите по реда на чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт. Причината за спешните промени на  класацията по натовареност на  съдии, прокурори и следователи,  са едни над 9 млн. лева, заделени за допълнителни възнагражадения в края на бюджетната година в началото на декември.

 

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.