Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев е в Хага за среща на главните прокурори на ЕС с колегите им от Средиземноморския регион

Иван Гешев е в Хага за среща на главните прокурори на ЕС с колегите им от Средиземноморския регион

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев участва в откриването на Форума на главните прокурори на Европейския съюз с колегите им от Средиземноморския регион, съобщава държавното обвинение.  Междуинституционалната група за сътрудничество по наказателни въпроси – EUROMed, е създадена през март 2017 г. под патронажа на главния прокурор на Испания.
Основен приоритет на групата е засилване на сътрудническо между държавите членки на ЕС и южните партньорски държави /Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мароко, Ливан, Палестина и Тунис/ по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност, трафика на хора и пресичане на потока на незаконно
придобити активи.
Тазгодишният форум в Хага се организира от Евроджъст като участие в него взимат главни прокурори на държавите членки на ЕС, Държавата Израел, Египет, Тунис, Йордания, Мароко и др., представители на Европейската комисия, Европейска съдебна мрежа по наказателни дела, Службата на ООН по наркотиците и престъпността, Служба на ООН за борба с тероризма, Консултативния съвет на европейските прокурори към Съвета на Европа и Международната асоциация на прокурорите.
Фокус на дискусията в рамките на двудневния форум на високо равнище ще бъде трансграничното сътрудничество в Средиземноморския регион по линия на противодействието на трафика на хора, нелегалната миграция, контрабандата на оръжия и наркотици, прането на пари, икономически и екологични  престъпления.

Ще бъде обсъдено и приемането на нов План  за борба с престъпления с международен характер, насочен към по-бързия обмен на информация между прокурорските институции и повишаване ефективността на съвместните разследвания  за гарантиране на стабилността и сигурността в региона, е посочено в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.