Последни новини
Home / Законът / Прокурорите поискаха от министър Демерджиев доказателства за нарушения на спецпрокурорите по аферата „Осемте джуджета“

Прокурорите поискаха от министър Демерджиев доказателства за нарушения на спецпрокурорите по аферата „Осемте джуджета“

Defakto.bg

Прокурорската колегия (ПК)на Висшия съдебен съвет поиска от служебния правосъден министър Иван Демерджиев да уплътни с доказателства предложението си за дисицпилинарно производство срещу спецпрокурорите  Мария Николова и Димитър Петров и Нели Славова, командирована в Специализираната прокуратура. Решението е от днес по повод поисканите наказания от  министъра на трима спецпрокурори заради разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“.

ПК  отбелязва, че в предложението на министъра са изложени фактически обстоятелста на нарушенията, но не са приложени доказателства за тях.  „На основание чл. 312, ал. 5 от Закона за съдебната власт Прокурорската колегия указва на вносителя на предложенията в седемдневен срок от получаване на съобщението да отстрани нередовността на предложенията като приложи всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага“, реши  колегията.

На 11 ноември преди началото на първото председателствано от Иван Демерджиев  заседание на Висшия съдебен съвет той обяви, че е внесъл в Прокурорската колегия предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу тримата обвинители.

Поредицата „Осемте джуджета“ е документален разказ на Илия Златанов и сина му Явор за това как са били отнети имуществото и асансьорният им бизнес с участието на представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров.  Става дума да висши прокурори, за фирма „Делта гард“, издевателства над Явор Златанов в столична болница, за да прехвърли дяловете си в заводите „Изамет“ на посочено лице.

Правосъдният министър обясни, че липсата на реакция от компетентните органи, го е мотивира да поиска дисциплинарки срещу тримата магистрати, както и коментар на ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, че няма разследване, защото става дума за семейна драма:

Касае се за действия, доста неприятни, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки. Това първо не може да се случва в болнично заведение, може да се случи само в ареста. И второ, самата поредица от действия е свързана с много нарушения на закона от страна на прокуратурата„.

Демерджиев заяви, че със случая е сезирал и Главният прокурор Иван Гешев, но не е последвала никаква реакция.

Правосъдният миниcтъp е категоричен, че щe пoиcĸa ocтaвĸaтa нa глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв.  „Aĸo нe я пoдaдe caм, ще внеса внеса нoвo иcĸaнe зa oтcтpaнявaнeтo мy oт  Bиcшия cъдeбeн cъвeт„, обяви  Дeмepджиeв и напомни, че това ще стане след  peшeниeто нa Koнcтитyциoнния cъд зa пpaвoмoщиятa нa миниcтъpa дa иcĸa oтcтpaнявaнe нa пpeдceдaтeлитe нa BKC и BAC и глaвният пpoĸypop, в  чиитo изxoд нe ce cъмнявa.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.