Последни новини
Home / Законът / 44, а не 45 са загиналите на магистрала „Струма“, човешка грешка е водеща версия, започва проверка на пътя

44, а не 45 са загиналите на магистрала „Струма“, човешка грешка е водеща версия, започва проверка на пътя

Defakto.bg
Снимка БГНЕС

Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на автомагистрала „Струма“. Това заяви  зам.- главният прокурор Борислав Сарафов, който съобщи още, че  жертвите са 44, а не 45 –  толкова са намерените обгорели тела. Според оцелял от катастрофата на магистрала „Струма“ спасените са 8, а не 7 , е разказал пред разследващите един от настанените в „Пирогов“ пострадали, който е помагал на останалите оцелели да излязат от горящия автобус.  До края на деня предстои да бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в  „Пирогов“ . Ще бъдат сравняват списъците с останалите три автобуса, които също са пътували по този маршрут.

До момента е установило, че  водачът на автобуса се е отклонил по пътя вдясно, нанизал се е на мантинелата, това е станало причина за искрите и след това последвалия пожар. Мантинелата е затворила и задната врата, което попречило на хората да излязат.

Освен човешка грешка разследващите проверяват и дали причина за фаталния инцидент не е пътят. По думите на Борислав Сарафов „на островното пространство на пътя не му е било там мястото“.

Версията за терористичен акт е изключена.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва проверка на пътя, маркировката, мантинелите, съобщи държавното обивинение.

В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени  на Върховната касационна прокуратура с оглед преценката за  наказателна отговорност от виновни длъжностни лица.  При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.

По досъдебното производство са назначени множество експертизи – съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и др., както и комплексни експертизи за изясняване причините за инцидента. Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар.

На 26 ноември 2021 г. екип от следовател и прокурор ще предаде на прокуратурата в  Скопие, молба за правна помощ , очакват се ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите, казват от прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.