Последни новини
Home / Законът / Министър Иван Демерджиев: Целта е до 2026 г. да има пълноценно електронно правосъдие

Министър Иван Демерджиев: Целта е до 2026 г. да има пълноценно електронно правосъдие

Defakto.bg

В Плана за възстановяване и устойчивост сме предвидили една амбициозна цел – въвеждане на пълноценно електронно правосъдие до 2026 година. Небходимостта от електронно правосъдие стана особено  осезаема заради пандемията. Извън нея обаче електронното правосъдие има своето огромно значение в няколко аспекта – от една страна подобряване на достъпа до правосъдие чрез бързина и ефективност на процеса, от друга – осигуряването на прозрачност, което неминуемо би повлияло на доверието на гражданите и бизнеса в правораздавателната система.“
Това заявява министърът на правосъдието Иван Демерджиев по време на кръгла маса на тема „Предизвикателството Е- правосъдие  пред органите на съдебната власт”, организирана от Националният институт на правосъдието, съобщи пресслужбата на МП.  Срещата е под  патронажа на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и министъра на правосъдието  Иван Демерджиев.   В нея участие взе и заместник-министърът на правосъдието Юлия Ковачева.

Участниците са  поздравени от  директора на Националния институт на правосъдието Меглена Тачева и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Министър Демерджиев посочва, че  в процеса на въвеждане на реално и качествено електронно правосъдие е много важна и ролята на адвокатурата, която трябва да изгради съответните регистри, информационни системи, а самите адвокати да проявяват активност и компетентност, защото те ще опосредстват връзката между гражданите и бизнеса от една страна и съдебната система от друга.
Той обръща внимание, че електронното правосъдие играе особено важна роля в политиките, разработени от Европейския съюз.
В края на миналата година, Европейската комисия предложи набор от мерки, насочени към насърчаване на цифровизацията на правосъдието. Тези мерки включват превръщане на цифровия канал в опция по подразбиране в съдебното сътрудничество в ЕС, създаване и взаимно свързване на регистри и използване на наличните ИТ инструменти за сигурно трансгранично сътрудничество по граждански, търговски и наказателни дела.
Държавите-членки обсъждат на заключителен етап предложението за Регламент относно компютъризирана система за комуникация при трансгранични граждански и наказателни производства, както и системата e-CODEX.

В дискусията участва и зам.-министър Юлия Ковачева. „Ролята на Министерството на правосъдието е да бъде своеобразна трансмисия при отчитане на необходимостта от обучение на съдебните служители, които да позволи въвеждането на електронното правосъдие. Висшият съдебен съвет е предприел необходимите действия, като е отчел необходимостта от квалифицирани кадри – системни администратори, които да позволят упражняването на магистратски професии и подпомагане при въвеждане на електронното правосъдие. И след очертаване на необходимостта от съответните знания да бъде преценено какви кадри са необходими и с какво ниво на образование. Така Министерството на правосъдие ще може да направи съответните предложения пред министъра на образованието и науката и те ще бъдат включени в обучителните програми”, казва зам.- министър Ковачева.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.