Последни новини
Home / Законът / В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

Defakto.bg
“ Дoвлaчиxa мe зaд ĸoлoнитe и тoгaвa eдин oт pъĸoвoднитe пoлицaи ĸaзa: „ Бийтe ги, дoĸaтo нe им ce cлoжaт бeлeзницитe“.  Te и тoвa пpaвиxa, разказа през юли м.г. битият и задържан студент по право в Хага Евгени Марчев, чиято вина бе че протестира срещу управлението на „Борисов 3“.

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените протести миналото лято, е незаконен. Това е решил Софийският районен съд, който обяви за неазконна полицейската заповед за задържането на Марчев.

В заповедта за задържане полицията не е описала никакви обстоятелства, които да обосноват причината за ареста. „Задържането на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за законност, нито този за непроизволност като основополагащи принципи при ограничаване правото на свобода“, се казва в решението на съда, цитирано от Mediapool.

Пред Софийския районен съд МВР защитава законността на действията си и пледира, че полицията не се е нуждаела от достатъчно доказателства, които да установяват виновността на Марчев, за да бъде арестуван. По ввреме на съдебното следствие обаче се установява, че   че полицията не просто не е имала достатъчно доказателства – тя не е имала никакви доказателства.

Заради побоя срещу Марчев бе наказан полицаят Андон Андонов, който по- късно напусна МВР, за да започне работа в Бюро по защита под ръководството на главния прокурор.

Решението на районния съд за Марчев не е окончателно и МВР може да го оспори пред административния съд.

Адвокат  Николай Хаджигенов, който в 46-ото НС оглавяваше  временната парламентарна комисия за полицейското насилие, съобщи в петък във Фейсбук, че Административният съд в

Един полицай, „истински“ стожер на бившето управление, снима арестуваното и бито момиче за спомен.

София окончателно е отменил като незаконен и ареста на протестиращата Цветелина Цветкова.

Нейният разказ за полицейския побой е не по-малко стряскащ от този на Евгени Марчев, съобщи в. Сега.
В момента, в който ме хващат, няколко полицая започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен“ – това разказва Цветелина Цветкова пред „ЕвроДикоФ“.

За действията на полицаите в нощта на 10 юли се заговори едва след като записите от охранителните камери на Министерския съвет бяха станаха публични по време на проверките, извършвани от временна комисия в 46-то Народно събрание. На кадрите се вижда как служителите бият влачат и бият арестувани младежи. Едва това лято, година след полицейското насилие на площада миналото лято, притисната от депутатите в 46-ия парламент и от общественото мнение, прокуратурата обяви, че насилието под колоните на Министерския съвет се разследва. И досега обаче не е ясно какво се случва с това разследване, напомня изданието.

 

 

Андрей Янкулов

Андрей Янкулов, бивш прокурор и зам.министър на Министерството на правосъдието:

Гешев успя да превърне екзотиката – „без главен прокурор “ в примамлива идея 
За две години на поста си единственото, което успя да направи Иван Гешев, беше да превърне идеята за премахване на фигурата на главния прокурор от екзотична във все по-широко застъпена, например дори от спечелилата последните избори партия.
За тези две години вървяха безумни сюжети, в които гражданските протести срещу властта се оказаха мащабно разследвани (включително с тайни способи) като опит за държавен преврат; данните за необяснимо богатство и корупция по върховете на изпълнителната власт – никога достатъчно дори за започване на разследване, камо ли за нещо повече; разкритата схема за брутално изнудване с дейното участие на Спеца с цел отнемане на голям бизнес – семейна драма; президентството – овладяна от терористи сграда, която се наложи да бъде отцепена от тежко въоръжени лица; резултатите от прилагането на специални разузнавателни средства – четиво за пресконференция; полицейското насилие по протестите – несъществуващо; главният прокурор – занимаващ се с конкретни случаи, когато е за среща с пострадал от отразено в медиите престъпление, но незанимаващ се с конкретни случаи, когато трябва да отговори на парламентарно питане… списъкът е много дълъг.
Пораженията за тези две години върху прокуратурата в частност и правовия ред въобще, които бяха нанесени директно и индиректно от управлението на настоящия главен прокурор, а с голяма степен на вероятност ще бъдат нанесени и тепърва, са много големи. Защото от едното крайно положение махалото обикновено минава в другото, това е естественият ход на нещата.
Преди две години напуснах прокуратурата, защото ясно си дадох сметка, че институцията неминуемо ще продължи да се развива в посока обратна на нужната и полезната – не като един от гарантите за върховенството на правото, а като инструмент за допълнително концентриране на власт в един вече преял с нея малък кръг.
Тази прогноза се оправда, но с темпове, много по-бързи от очакваните, а и със средства – много по-брутални. Което от своя страна се превърна и в една от причините за изглеждащата като невероятна преди две години днешна ситуация на преформатиране на политическото пространство. (Фейсбук)

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.