Последни новини
Home / Законът / Четирите коалиционни партньори ще искат оставката на Иван Гешев, министър Иван Демерджиев – също

Четирите коалиционни партньори ще искат оставката на Иван Гешев, министър Иван Демерджиев – също

Defakto.bg

 

Лена Бориславова, „Продължаваме промяната“
Коалиционните партньори ще поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев –  това заяви пред БНР Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“.

Защото той до този момент освен да става повод да бъде осъдена България в Страсбург, не виждам да е постигнал някакви невероятни резултати в борбата с организираната престъпност или с корупцията. И  това е диагноза, която я поставям не аз, а цялото българско общество. Когато цялото общество не е доволно от работата ти, няма нищо по-логично от това да се оттеглиш и да поемеш отговорност. По отношение на председателя на КПКОНПИ – там сме изправени пред същата ситуация.

Министър Иван Демерджиев

Огромните правомощия на главния прокурор по нашето законодателство създават сериозни предпоставки за проблеми, а личностните качества на Иван Гешев са допринесли тези проблеми да станат видими и нетърпими за обществото, коментира също пред БНР министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Той  потвръди, че ако главният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му чрез искане до пленума на Висшия съдебен съвет. Министърът потвърди, че подготвя такова  искане, а сигналите срещу Иван Гешев набъбват. Аз готвя такова искане. За добро или за лошо, то набъбва все повече, темите, които са повод за искането, също нарастват.“

Министърът заяви, че очаква Конституционният съд да потвърди, че правосъдният министър има правомощия да внесе такова искане. „Ако КС се произнесе в рамките на мандата на служебното правителство, искането ще бъде внесено в тези времеви рамки„, каза  Демерджиев.

Правосъдният министър коментира още, че прокуратурата не е проявила активност по сигналите за нередности, с които служебните правителства са я засипали, а няма дори отговори по тях.  „При бездействие от страна на нашата прокуратура правим всичко възможно да засилим взаимодействието с европейската“, обясни той препоръката на правосъдното министреството гражданите да изпращат сигнали за финансови престъпления  в Европейската прокуратура.  Според него  европейската прокуратура може да запълни създалия се вакуум.  Запитан откъде се очаква да излязат  сигнали за злоупотреби, правосъдният  министър посочи, че това са сферите, в които има най-много европейски средства и даде за пример Министерството на храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка, каза министър  Демерджиев.  Според него трябва да се ограничи предметният му обхват. По думите му екипът на правосъдното ведомство предлага по-балансиран модел – или да има нова структура на специализираното  правосъдие, която да следва апелативните райони, или да има специализирана прокуратура с по-ограничен обхват на престъпленията, чиито актове да се контролират от общите съдилища. Министерството на правосъдието е разписало правила как да се приключат сегашните дела на специализираните съдилища, така че да не се получат „проблемите, които се чертаеха апокалиптично от прокуратурата“, заяви   Демерджиев.

Той  каза още, че препоръките за реформа във ВСС включват увеличаване на броя на съдиите и намаляване на броя на прокурорите в този орган, както и вкарване през парламентарната квота на професионалисти от други сфери, които не са тясно обвързани с магистратурата. Посочи, че в края на мандата на служебното правителство е подготовен  голям пакет от законопроекти, част от които касаят отдавна просрочени евродирективи.

Мерки, които при предишното управление изглеждаха супер непопулярни и изключително непостижими, въпреки че цялото общество беше напълно наясно, че те трябва да се случат, стана възможно коалиционните партньори да се обединим около тях, отбелязаа Лена Бориславова от „ПП“.

Всички застават твърдо зад незабавното закриване на специализирания съд и на прокуратурата, каквито съществуват в момента, подчерта тя. Нерешено все още остава „дали ще има някаква форма на специализация в общата структура на прокуратурата и дали тя ще бъде запазена“, поясни Бориславова.

Относно КПКОНПИ има общо разбиране за разделяне в две структури. Звеното за борба с корупцията ще бъде подсилено с допълнителни правомощия по разследване, каза тя.  По думите ѝ в момента тази структура е „осакатена, събира откъслечна информация, интерпретира я услужливо и непълно и нямаме добри резултати накрая“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.