Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ изпрати на спецпрокуратурата исканите документи за К. Петков като министър

КПКОНПИ изпрати на спецпрокуратурата исканите документи за К. Петков като министър

Defakto.bg

КПКОНПИ изпрати днес на спецпрокуратурата заверени копия от декларациите на Кирил Петков, в качеството му на служебен министър, за имущество и интереси, съобщиха от комисията.

Оттам уточняват, че комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост.  Реакцията е по повод  изявление на говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев, че проверката по сигнала за двойното гражданство на Кирил Петков е удължена до 15 декември, защото се  чакат документи от КПКОНПИ.

Съобщението:

На 23 ноември 2021 г. в Комисията е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката.

Днес, 29 ноември 2021 г., исканите заверени копия са изпратени в Специализираната прокуратура.

Според закона, пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси. Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението – в случая, пред президента на Република България.

Специализираната прокуратура започна проверката на 24 август, а срокът за приключването й е удължен максимално – до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор има още месец, за да се произнесе дали има данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Антикорупционната комисия е започнала проверка на общината в Стара Загора за злоупотреби и облагодетелстване на длъжностни лица при две обществени поръчки, съобщава още комисията.  Посочва, че е получен сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/ за 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции за 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания.

Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, засяга проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител.

От комисията допълват, че действията на общината в Стара Загора са сходни като при проверката на Комисията във Варна. 

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна за 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в Стара Загора за над 84 милиона лева„, се казва в  съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.