Последни новини
Home / Законът / Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Defakto.bg

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщи МП.  На онлайн срещата са присъствали още заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, Митка Захарлиева, директор на дирекция „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“ и Флориан Флоров от същата дирекция. Участиее взел и Милан Ярон, главен съветник и Теодора Георгиева, европейски прокурор.

След срещата ни на 10 юни 2021 г. Министерството на правосъдието предприе действия за разширяване на кръга от органи по чл. 24, параграфи 1 и 2 от Регламента за европейската прокуратура и за установяване на допълнителни канали за докладване на Европейската прокуратура на престъпления“, посочва  министър Демерджиев. Той обръща внимание, че в резултат на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства – Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Отбелязва, че е  разширен   кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

Вярваме, че тези действия ще засилят сътрудничеството между Европейската прокуратура с българските власти“, казва  Демерджиев.

Лаура Кьовеши оцени високо усилията на екипа на Министерството на правосъдието по поставените през юни месец въпроси.

Това, че вие сте разширили начина на докладване по чл. 24, параграфи 1 и 2 е нещо, което ние приветстване. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“.  Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления“, заявява  европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Министър Демерджиев и госпожа Кьовеши обсъдиха и необходимостта от промени в българското законодателство във връзка с работата на Европейската прокуратура. Министерството работи активно по тези теми и има готовност да ги предостави на вниманието на 47-ото Народно събрание, се казва в съобщението.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Един коментар

  1. Европейска прокуратура Моля публикувайте си телефони за Връзка. Не заплашвайте жалбоподателите с праводъдие на което и Вие трябва да се подчините и съобразите. Субективизмът в прилагането на Европейското Законодстелство по директиви на Евр.Псрлсмент и комисия по темата е фрапиращ
    Еие сте подсъдни както и тези за които считате че са оклеветили тези лоито са злоупотребили но с мярката на Вашия дубективизъм не на Закона. Тълкуването е предписание към неговото изпълнение и към Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.