Последни новини
Home / Законът / Президентът свика на 3 декември новоизбраното 47-о Народно събрание

Президентът свика на 3 декември новоизбраното 47-о Народно събрание

Defakto.bg

Президентът Румен Радев свика на 3 декемврипетък, от  9 часа, първото заседание на новоизбраното 47-о Народно събрание. Това стана снощи, а днес 29 ноември се очаква указът да  бъде публикуван  в  извънреден брой на Държавен вестник.

След откриване на новия парламент държавният глава ще възложи проучватетелен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър председател от „Продължаваме промяната“, който в 7-дневен срок трябва да внесе проект за състав и структура на Министерския съвет.

Предсрочните парламентарни избори  от 14 ноември бяха спечелени от „Продължаваме промяната“, като партията има 67 депутати. ГЕРБ са с 59 народни представители. Третата по численост е групата на ДПС с 34 депутати. БСП имат 26 народни представители, „Има такъв народ“ – 25, а „Демократична България“ е с 16.  Най-малобройна е групата на „Възраждане“ – 13 депутати.

„Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ проведоха първи кръг на преговори за съставянето на управленска коалиция. Обсъдени бяха бъдещите политики в 18 сектора, като заявките след срещите са, че има повече допирни точки, отколкото различия. Стана ясно, че  приемането на бюджета за 2022 година ще бъде гласуван до края на януари.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.