Последни новини
Home / Законът / Асен Генов и Цветелина Сърбинска осъдиха държавата в Страсбург за нарушено право на политически протест

Асен Генов и Цветелина Сърбинска осъдиха държавата в Страсбург за нарушено право на политически протест

Defakto.bg
Паметникът пред централата на БСП на „Позитано“ 20 осъмнал по този начин преди 8 години.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за нарушение на свободата на изразяване,  заведено от активистите  на „Протесна мрежа“ Асен Генов и Цветелина Сърбинска, съобищ в. Сега.

Боядисването на паметници е част от свободата на изразяване, а осъдителните присъди на активистите Асен Генов и Цветелина Сърбинска противоречат на това право, залегнало в Европейската конвенция за правата на човека. Това гласи поредното осъдително решение на Европейския съд за правата на човека по делото „Генов и Сърбинска срещу България“.

Случаят е от 7 ноември 2013 година, когато в деня, в който се отбелязваше Октомврийската революция в Русия, Асен Генов и Цветелина Сърбинска боядисаха с розов спрей паметника на партизаните пред централата на БСП в София. Двата бяха обвинени в хулиганство.

Те се обърнаха към ЕСПЧ“ , след като бяха признати за виновни, че на 7 ноември 2013 г. са боядисали паметника на партизаните пред централата на БСП на „Позитано“ 20 в столицата. ЕСПЧ приема, че е нарушена свободата на словото на двамата жалбоподатели. Паметникът осъмна и с розов надпис „КОЙ? БКП – Позор!КОЙ!“.

В малките часове на 7 ноември 2013 г. Генов и Сърбинска бяха задържани в района на „Позитано“ 20 и в тях са открити спрей и латексови ръкавици. На мястото присъстват и още четирима души, отказали да бъдат  проверени.

През февруари 2014 г. те бяха обвинени в хулиганство. На 31 октомври 2014 г.  Софийският районен съд ги оправда с мотива, че по делото няма доказателства те да са  боядисали паметника със спрей.  Но дори и да са боядисали паметника,  деянието не е хулиганство, а невербален израз на политически възгледи, както и че правото им на свободна на изразяване трябва да бъде защитено, за да не бъде наказателна репресия за политически цели.

Прокуратурата първоначално протестира срещу това решение, но не поддържа обвинението пред втората инстанция.  Въпреки това Софийският градски съд отменя оправдателната присъда на районния съд  и санкционира двамата административно с глоби от по 1500 лв.

Според Европейския съду намесата в правото на жалбоподателите на свобода на изразяване чрез осъждането им и произтичащите от това глоби, не е било „необходимо в едно демократично общество“ по смисъла на чл. 10 от Европейската конвенция.

Интересно в случая е, че осъждането на глоба за хулиганство от второинстанционния  съд бе подписано от един командирован съдия и един младши съдия.  Единственият градски  съдия –  Даниела Борисова, остана на особено мнение.  По това време съдията,  издал оправдателна присъда на Генов и Сърбинска – Мирослава Тодорова,  правораздваше в Софийския районен съд, където беше понижена от ВСС. 

ЕСПЧ застъпва тезата, че боядисването на паметника е знак на политически протест и не го е повредило. Магистратите отбелязват и че паметникът пред централата на БСП е бил поставен по време на комунистическия режим в България и е ясно свързан с ценностите и идеите му.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България   да заплати на двамата близо  9000 евро, както и близо 3000 евро разноски за адвокатска защита.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.