Последни новини
Home / Законът / На 14 декемви 5-членен състав на ВКС и ВАС ще решава може ли да има трето гласуване за избора на 2-ма кандидати за ВСС

На 14 декемви 5-членен състав на ВКС и ВАС ще решава може ли да има трето гласуване за избора на 2-ма кандидати за ВСС

Defakto.bg

За 14 декември 021 г. са насрочени открити заседания по две дела, образувани по жалби срещу решения на Избирателната комисия за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите, съобщи съдът.

С разпореждане на председателите на двете върховни съдилища във Върховния касационен съд (ВКС) е образувано дело № 23/2021 г., което ще бъде разгледано от смесен петчленен състав, определен по реда на чл. 29н, ал. 4, вр. чл. 29г, ал. 4 от Закона за съдебната власт – трима съдии от ВКС и двама съдии от Върховния административен съд (ВАС).

Делото е образувано по жалба, подадена по пощата на 25.10.2021 г. и постъпила във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 26.10.2021 г., от кандидатите за изборни членове на ВСС Марина Михайлова – съдия във ВАС, и Деян Денев – съдия в Окръжен съд – Варна, срещу решението от 17.10.2021 г. на Избирателната комисия за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите, с което изборът е обявен за нередовен.

Членовете на смесения петчленен състав за разглеждане на делото, избрани чрез системата за случайно разпределение на делата, са съдиите Емануела Балевска (ВКС) – председател, Свилена Проданова (ВАС), Спас Иванчев (ВКС), Христо Койчев (ВАС) и Мария Христова (ВКС).

По същия ред е образувано второ дело – № 24/2021 г., по жалба, постъпила във ВСС на 05.11.2021 г. от кандидата за изборен член на ВСС Марина Михайлова срещу решението от 01.11.2021 г. на Избирателната комисия за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите. С атакувания акт е оставено без уважение искането на съдиите Марина Михайлова и Деян Денев за допълване на решението на Избирателната комисия от 17.10.2021 г. със следния диспозитив: „Предлага на председателите на ВКС и ВАС да насрочат повторно гласуване съгласно чл. 29к, ал. 4 от ЗСВ, което да се проведе по реда на чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ и да обнародват решението в „Държавен вестник“.

Тъй като в случая са приложими нормите на Раздел ІV от Правилата за образуването и случайното разпределение на делата във ВКС, дело № 24/2021 г. е разпределено на петчленния състав, определен по делото за разглеждане на по-рано подадената жалба от Марина Михайлова и Деян Денев.

Заседанията по двете дела са насрочени за 14.12.2021 г. от 13.30 ч. в зала № 23 в Съдебната палата.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.