Последни новини
Home / Законът / Клеър Дейли: Докладите на ЕК са „беззъби“ и снизходителни към главния прокурор в България

Клеър Дейли: Докладите на ЕК са „беззъби“ и снизходителни към главния прокурор в България

Defakto.bg
Клеър Дейли, евродепутат от Ирлания

Мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъди резултатите от посещенията си в България, Словакия, Словения и Унгария. Делегацията, която посети България в края на септември, призовава Еврокомисията да затегне мониторинга и одита на еврофондовете.

В доклада за България се  подчертава, че остава проблемно преследването на корупцията по високите етажи на властта. Евродепутатите обръщат внимание, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава да бъде решен в контекста на по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи. Евродепутатите отбелязаха и случаите на полицейско насилие от лятото на 2020 г., останало без достатъчно разследване от прокуратурата.

Евродепутатката от левицата Клеър Дейли разкритикува докладите за  върховенството на закона, които Европейската комисия представя от миналата година за всяка страна-членка, цитира БНР. Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент тя ги определя като „беззъби и безгръбначни, в които проблемите не се назовават с точните думи и няма никакви искания за действие„.  Дава за пример именно  България:

„Миналогодишният доклад бе приветстван от корумпираното правителство на Бойко Борисов като показател за добрата му работа, въпреки че хората излязоха на улиците. Казвате, че тази година те са изготвили план за действие. Но това, всъщност, се нарича игра, защото не означава, че животът на хората е променен. В тазгодишния доклад се споменава загриженост за ролята на главния прокурор, както и за Висшия съдебен съвет, но това е по-скоро снизходително„, е нейният коментар.

Коментарът и е в отговор на казаното от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, че България е изготвила план за действие след доклада от миналата година. Дейли припомня, че  временното правителство е поискало оставката на Иван Гешев, но, по думите ѝ, това няма да стане, защото: „Под въпрос е дали това ще се случи, защото Висшият съдебен съвет избира  главния прокурор, пред който се предполага, че той трябва да се отчита. Това е абсолютно завладяване на държавата от олигархията – нещо, за което не спираме да критикуваме страни извън ЕС, а това става при нас и ние дори не го назоваваме“

В доклада на евродепутатите се обръща внимание, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава да бъде решен в контекста на по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи.

От срещите с различни представители на властта са цитирани думите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че   липcaтa нa ĸoнтpoл въpxy глaвния пpoĸypop e  cepиoзeн пpoблeм зa въpxoвeнcтвoтo нa пpaвoтo. Toвa пoзвoлявa нa  пoлитичecĸaтa зaвиcимocт дa взeмa вpъx нaд зaĸoнa и дa  нямa  paзcлeдвaнe cpeщy бившите управляващи в cлyчaитe  на срезиозна ĸopyпция, cвъpзaни c мaгиcтpaли и язoвиpи, a без да се държи сметка, че oтпycнaтитe oт EC cpeдcтвa нe ca били пpaвилнo ĸoнтpoлиpaни.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.