Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ изпрати в прокуратурата обществената поръчка за автобуси във Варна

КПКОНПИ изпрати в прокуратурата обществената поръчка за автобуси във Варна

Defakto.bg

Антикорупционната комисията е изпратила на прокуратурата резултатите от проверката на обществената поръчка в община Варна за автобуси за над 80 млн. лева  заради  „данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности“, съобщиха оттам.  „С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 г. материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна са изпратени по компетентност на ПРБ с оглед данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП – МВР“, се казва в съобщението.

Проверката започна в средата на ноември след сигнал за процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.  По време на проверката са установени неправомерни действия при определяне на състава на екипа за управление на проекта, казва  комисията, без да уточнява  имена и длъжности. „В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях“,  обобщават от комисията.

От съобщението става ясно, че са разпитани кмета Иван Портних, двама от заместниците му, шефът и служители на общинското транспортно дружество, членовете на комисията по избор при сделката и ръководители на фирми, отстранени от процедурата.

„На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината. Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество“.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.