Последни новини
Home / Законът / МС: Минимална заплата – 710 лв., трайно по 650 лв. за отглеждане на дете до 2 г., запазване на 120 -те лв. към пенсиите

МС: Минимална заплата – 710 лв., трайно по 650 лв. за отглеждане на дете до 2 г., запазване на 120 -те лв. към пенсиите

Defakto.bg

От МФ уточиниха, че  обсъжданата добавка за пенсиите  от Нова година е 60 лв

Правителството предлага  в следващия бюджет да бъде записано увеличение на минималната работна заплата и тя да стане 710 лв. вместо досегашния й размер от 650 лв, съобщи служебният министър на финансите Валери Белчев.

„Наясно сме, че партиите в бъдещата коалиция се обединиха около някаква аналогична сума – 700 лв., мислим да предложим малко повече, защото смятаме, че е важна за населението“, коментира той.

Правителстото предлага още  увеличение на детските надбавки, както и промяна на условията за получаването им.  Всяко семейство с доход до 510 лв. на човек ще има право на детски добавки, които ще се увеличат с 20%, каза още Белчев.   В момента летвата за това право е  410 лв.  доход на човек.  Според министъра  това увеличение  ще засегне 120 хиляди деца в България.

Трайно да се  увеличават парите за отглеждане на деца до  двегодишна възраст –  от 380 лева  те да останат 650 лева, е друго предложение.  В момента с  актуализацията на  бюджета, това увеличение важи само до края на годината.

„По отношение на пенсиите смятаме да предложим, дори и след отпадането на ковид мерките, абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде запазена на нивата, които са в момента. Това би означавало едно средно увеличение на пенсията на всеки пенсионер с 84 лева“, каза  Белчев.

От Коледа минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., а максималната – от 1440 на 1500 лв.  Всички останали се преизчисляват, като всяка година действителен осигурителен стаж ще носи коефициент 1,35 в пенсионната формула, а не 1,2, както е сега.

Планираме да запазим всички анти COVID-19 мерки за период от поне 6 месеца, така че каквото и да ни струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява. Запазваме 120-те лева на първо време за шест месеца, оттам нататък ще видим“, каза Белчев.

Посочените предложения са заложени в проектобюджета,  който се очаква да бъде внесен в МС на 17 декември, а след това – да бъде обсъден от парламента.

По думите на финансовия  министър  МС не се бърка в политики:  „Просто предлагаме една социална защита на населението предвид факта, че икономиката, въпреки всички кризи, не пострада чак толкова много. Много се говори за инфлация, тя действително се засили, но все още е в рамките на допустими граници.

По-късно от МФ уточниха, че заложената добавката  за пенсионерите е от 60 лв  от януари 2022 г., а не както по-рано през деня обяви финансовият министър Валери Белчев – 120 лв.

„Допълнително за периода от януари до юни 2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19“, се казва в съобщението на МФ.

И се допълва, че в подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка за  Бюджет 2022, са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. „швейцарско правило“.  Така от Нова година минималната пенсия ще стане 430 лв. при сегашна 420 лв.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.