Последни новини
Home / Законът / ЕК откри две наказателни процедури срещу България заради несъотвествия с европейското законодателство

ЕК откри две наказателни процедури срещу България заради несъотвествия с европейското законодателство

Defakto.bg

Европейската комисия съобщи, че открива наказателна процедура срещу България заради невъзможността за обмен на информация за издаваните в страната свидетелства за съдимост.  От 2012 г. в ЕС действа информационна система, в която властите в 27-те държави могат да си обменят по електронен път данни от свидетелствата за съдимост, за да се  предотвратява възможността осъдените да „избягат“ от криминалното си минало при преместването си от една държава  в друга.

До момента България не обновява информацията в системата, не  отговаря на искания за предоставяне на справки.

Такова е положението още с Кипър, Гърция, Малта и Португалия, срещу които също са отворени процедури. Петте държави имат два месеца за отговор преди преминаването към следващия етап на процедурата, която може да доведе до осъждане в Съда на ЕС.

Нова наказателна процедура е открита срещу България и за неправилно проложение на  изискванията на Европейския съюз за предварителна оценка на промените в законодателството за професиите.

Европейските правила включват изисквания за предотвратяване на национални мерки, които могат да затруднят достъпа на квалифицирани специалисти или упражняването на някои професии на пазара на труда. Неправилното прилагане на критериите може да доведе до прекомерни цени и това може да постави в неравностойно положение потребителите.   Подобен проблем имат още 17 страни в ЕС.

Комисията изпраща още две мотивирани становища, свързани с нетранспониране на  директиви  в областта на Енергетиката и климата и Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.