Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ отново проверява кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова

КПКОНПИ отново проверява кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова

Defakto.bg

Служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) са на проверка в столична община „Красно село“ заради  сигнали и публикации за закононарушения при няколко обществени поръчки.  От Комисията посоочват,  че се проверяват и данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Във връзка с проект за патронажна грижа, на 9 юни т.г. Антикорупционната комисия установи, че кметът на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова е в конфликт на интереси й нaлoжи глоба oт 15 000 лв. и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9 981, 46 лв.  Същият проект отнова е  обект на сегашната проверка.

За втори път Станиславова бе глобена през август зa тoвa, чe ĸaтo pъĸoвoдитeл нa пpoeĸт, финaнcиpaн c eвpoпeйcĸи cpeдcтвa, e cĸлючилa тpyдoв дoгoвop c дъщepя cи. Haлoжeнa й бe глoбa в paзмep нa 5 000 лв.

Съобщението:

На 2 декември 2021 г. служители на КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“ започнаха проверка на място в столичната община „Красно село“. Проверката е по сигнали на граждани и по публикации във в. „24 часа“ и касае данни за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация. Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.  Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности.

Проверката обхваща следните направления:

–         Действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на СО – район „Красно село“. Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество, е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага – чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС.

–         Действия по отношение на проекта „Патронажна грижа в район „Красно село“, процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Със заповед на кмета на „Красно село“ по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение (разнос на храна).

–         Действия по изпълнение на общинската програма „Топъл обяд“, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.

–         Постъпил сигнал за изградена трайна практика в община „Красно село“, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица.

–         Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

Кметът на „Красно село“ Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – на 9 юни 2021 г. за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август 2021 г. за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.