Последни новини
Home / Законът / Урсула  фон дер Лайен: Дошло е време Европейският съюз да се замисли за задължителна ваксинация

Урсула  фон дер Лайен: Дошло е време Европейският съюз да се замисли за задължителна ваксинация

Defakto.bg
Урсула  фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че за Европейският съюз е дошло времето да се замисли за задължителна ваксинация на цялото население, предаде агенция Фокус. „Това е дискусия, която според мен трябва да се проведе в ЕС“, казва Урсула  фон дер Лайен . Според нея на фона разпространението на новия щам на коронавируса Омикрон това  е „уместно и разумно“, тъй като  изглежда, че „няма друг изход от тази пандемия„.  Решението  трябва да се вземе самостоятелно от самите държави членки, е цитирана да казва тя.

Идеята изглежда вече си е проправила път в някои държави, а съдебни институции от висок ранг вес по- често дават предимство на обществения интерес и здраве при оспорване на ограниченията на човешките права.

В този дух  Австрия вече разработи законопроект за въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавирус, който предвижда глоба или лишаване от свобода за отказ от ваксинация. Според мерките в него, задължителната ваксинация срещу коронавирус ще бъде въведена от февруари 2022 г. За отказ от ваксинация е предвидена глоба от 3600 евро.  За многократен отказ от ваксинация в законопроекта е посочена глоба от 7200 евро. Изключения ще се  правят за тези, които са изложени на риск за живота и здравето поради ваксинация, както и за бременни жени и за деца под 12 години. Законопроектът ще бъде представен в австрийския парламент на 6 декември.

Гръцкият парламент в сряда одобри задължителна ваксинация срещу Covid-19 на хората над 60 години, които ще бъдат глобявани при отказ да се съобразят с волята на депутатите, съобщи Kathimerini. Законодателите оправдават мярката със страха от все още непоявилия се в южната ни съседка вариант Омикрон.  Хората на възраст над 60 г. имат срок до 16 януари, за да получат първите си дози, или ще бъдат глобени със 100 евро за всеки месец, в който остават неваксинирани.  Премиерът Мицотакис  коментира, че с неудоволствие  е одобрил мерките, но  „ неваксинираните са тези, които, тъй като са незащитени, обсаждат обществената здравна система, лишавайки от лечение на хиляди други хора с много сериозни здравословни проблеми“.

Гърция наложи задължителна ваксинация през лятото на здравните работници и спасителите на пожарната служба, като тези, които не спазват изискванията, бяха отстранени от работата си за неопределено време без заплащане, напомнят медиите.

Преди дни Федералният Конституционен съд на Германия отхвърли конституционна жалба срещу ограниченията, наложени  по повод разпространението на коронавируса. През април 2021 година в Германия влезе в сила закон за защита на населението при епидемия с национален обхват, чиято  записана цел е грижата за здравето на хората и желанието да бъде опазена функционалността на здравната система. Съдилищата на страната бяха зарити от  жалби срещу мерките.  Конституционните съдии преценяват, че  ограничения като затваряне на училищата и полицейски час (от 22 часа до 5 сутринта) не са прекомерни на фона на епидемиологичната ситуация.

„Германския федерален конституционен съд намира, че атакуваните ограничения на свободата на придвижване и контакта с други лица са съществени компоненти на защитната концепция, развита от законодателя в Закона за превенция и контрол на инфекциозните болести при хората. В своята цялост тя служи за защита на живота и здравето, както и за поддържане на функционираща здравна система като първостепенна грижа за общественото благосъстояние„, е един от мотивите на съда.

Българският КС  през юли м.г. отхвърли искане на държавния глава срещу ограниченията, въведени със Закона за здравето от МС.   „Става дума заограничения, продиктувани от обективната, форсмажорна ситуация на бедствие (предизвикано от природни явления и/или от човешка дейност, съответно – предизвикано от заразна болест, което води до епидемично разпространение с непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите). В тези случаи липсва преразпределяне и разместване на функции и правомощия на държавните органи, а възможността временно да бъде ограничено упражняването на отделни права се реализира чрез присъщите конституционноустановени функции на съответните органи с цел да се защити и опази живота и здравето на гражданите, като неотложен приоритет..“, прие съдът. По делото имаше три особени мнение.

На 4 април т.г. Европейският съд по правата но човека  пo дeлoтo „Vаvřіčkа и дpyги cpeщy Чexия“ обяви, че зaдължитeлнитe вaĸcинaции нa дeцa cpeщy девет oпacни бoлecти нe нapyшaвaт гapaнтиpaнoтo пpaвo нa зaчитaнe нa личния живoт и мoгaт дa ce paзглeждaт ĸaтo нeoбxoдими в дeмoĸpaтичнитe oбщecтвa.

Цeлтa нa cъoтвeтнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo e зaщитa cpeщy бoлecти, ĸoитo мoгaт дa cъздaдaт cepиoзeн pиcĸ зa здpaвeтo. Tя cъoтвeтcтвa нa цeлитe зa зaщитa нa здpaвeтo и нa пpaвaтa нa дpyгитe, paзпoзнaти в члeнa зa зaщитa нa пpaвoтo нa личния живoт oт Koнвeнциятa зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, ce ĸaзвa в peшeниeтo. И oщe –  Koнвeнциятa зa чoвeшĸитe пpaвa, ĸaĸтo и дpyги мeждyнapoдни инcтpyмeнти, зaдължaвaт cтpaнитe дa пpeдпpиeмaт нeoбxoдимитe мepĸи зa зaщитa нa живoтa и здpaвeтo нa тeзи, ĸoитo пoпaдaт в тяxнaтa юpиcдиĸция.

Това решение бе първото по poдa cи зa зaдължитeлнитe дeтcĸи вaĸcинaции, нo като последици мoжe дa нaложи  пoлитиĸи зa зaдължитeлни вaĸcинaции cpeщy Соvіd-19, прогнозираха тогава eĸcпepти.

На този етап в България не се предвижда, но се обсъжда задължителната ваксинация.

На 1 декември т.г.  „Дневник“ публикува обширен анализ по темата под заглавие „Задава се  времето на големите глоби за отказ от маски и ваксиниране„.

 „Който отказва или още умува дали да се ваксинира, ще трябва да е готов да си плати за това. В буквалния смисъл и в брой. Всеки път, когато някой бъде заловен да не носи предпазна маска, глобата се покачва в пъти. Ако няма пари, влиза зад решетките да си я излежи. Избралият да не се ваксинира, трябва да е готов да плати сметката за лечение от COVID-19, ако се разболее. Здравното министерство дава ориентировъчна цена за престой в интензивно отделения – малко под 19 хиляди щатски долара.  Това не е някакъв разговор на маса от „разбирачи“ как трябва да се провеждат ваксинационни кампании. Такива мерки вече са въведени или се обмислят в Европа и по света. В началото на 2022 г. е много вероятно да са реалност в страни от ЕС“, предупреждава авторът.

У нас  неспазването на мерките срещу Ковид – 19  в момента се наказват като административно нарушение според  Закона за здравето. Глобите за нарушаване на противоепидемични мерки са:

  • при физически лица: от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.
  • при еднолични търговци или юридически лица: от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2 хил. до 5 хил. лв.

Санкцията се преценява от проверяващите и може да бъде обжалвана в съда.  Глобата не се плаща преди края на процедурата. Полицията също може да съставя предупредителни  протоколи или да започва  производство, а  прокуратурата да повдига обвинения по чл. 355 от Наказателния кодекс. В него е посочено, наказанието е затвор до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв., „ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи“.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.