Последни новини
Home / Законът / АКФ в открито писмо до 47-ото НС: За какво данъкоплатците издържат такъв специализиран орган като КПКОНПИ?

АКФ в открито писмо до 47-ото НС: За какво данъкоплатците издържат такъв специализиран орган като КПКОНПИ?

Defakto.bg

В открито писмо до новото Народно събрание фондация „Антикорупционен фонд“ призова народни представители да направят анализ на дейността на КПКОНПИ и да установят реалния ефект от нейната работа до този момент.  Призивът идва на фона на заявките за промени в комисията  чрез разделянето й на две отделни комисии, включително и отстраняване на нейния председател,  от четирите партии, които ще участват в управлението –  „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Освен  належащата реформа на комисията, е наложително да се даде ясен отговор на „простия“ въпрос: за какво данъкоплатците издържат такъв специализиран орган, се казва в писмото. То е подписано от Бойко Станкушев, Директор на Фондация „Антикорупционен фонд“.

Ето и 10-те въпроса, върху които според Антикорупционния  фонд, народните представители трябва да акцентират  вниманието си:

1. Какви са резултатите от оперативната дейност на Комисията? След първоначални предпроцесуални действия колко са образуваните разследвания, по колко от тях са внесени обвинителни актове и колко са осъдените лица? С други думи, колко корупционни престъпления са разкрили служителите на Комисията и извършителите на колко от тях са били осъдени?

2. Колко производства за отнемане на незаконно придобито имущество са образувани? По колко от тях има наложени обезпечения, по колко от тях има съдебни решения за отнемане на имущество?

3. Колко е реално отнетото имущество в полза на държавата? Защо има отнемани „на хартия“ имущества, които обаче фактически липсват и на практика държавата не е получила нищо?

4. Има ли в Комисията производства „на трупчета“, оставени продължително време без движение и без видимо обяснение? Има ли производства „с приоритет“, които се задействат необичайно бързо спрямо сходни дела?

5. Има ли в деловодната система на Комисията готови експертни решения по политически чувствителни казуси, които не се докладват за решаване?

6. Има ли систематично прилагане на методологията за проверки на съответствие между реално и декларирано имуществено състояние? Или има „творческо“ прилагане с цел постигане на предварително зададена цел?

7. Има ли практика на предварително зададени устни насоки от ръководството на Комисията за начина на решаване на определени производства?

8. Има ли прехвърляне на политически чувствителни преписки от София към по-малки териториални дирекции с цел по-лесно положително становище? И как се обясняват „изнесените“ заседания на Комисията извън София при решаване на определени чувствителни преписки с политически оттенък?

9. Има ли селективност при запориране на проследени активи при една и съща фактическа обстановка и една и съща преписка? Как по важни проверки с много замесени физически и юридически лица едни се оказват запорирани, а други – не?

10. Има ли случаи на необяснимо вдигане на запори върху активи при наличие на осъдителни присъди на лица?

Антикорупционният фонд ще настоява за позиция по искането за задълбочена проверка на КПКОНПИ от страна на всички парламентарни групи в 47-ото Народното събрание. Според АКФ отговорите на поставените въпроси  ще покажат дали КПКОНПИ е изпълнила своите функции, или се е превърнала в „институционална бухалка“ за овладяване на политици и медии.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.