Последни новини
Home / Законът / МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

Defakto.bg

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство, с което да се завиши контрола и прозрачността  при предоставянето на гражданство срещу инвестиции. Целта на предложената промяна е в хода на производството по придобиване на българско гражданство чрез инвестиции да се установи по сигурен начин, че инвестицията е действително направена и поддържана през целия законоустановен срок.

По този начин ще се осигури привличане на реални чужди инвестиции, като целта е тяхната трайност при разкриване на работни места и стимулиране на икономическата активност в страната, при достатъчно налични гаранции за националната сигурност и суверенитет, съгласно действащото законодателство.

Министерство на правосъдието вече предложиполучаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да отпадне изцяло с изменение в Закона за българското гражданство, от който ще отпаднат чл. 12а и 14а.

До разглеждането на предложението в Народното събрание обаче текстовете са действащи. Така с промените в Наредбата ще се осигурят достатъчно механизми за установяване на всички обстоятелства от значение за законосъобразното протичане на процеса по предоставяне на гражданство срещу инвестиции.

Европейската комисия в няколко предупредителни  писма изрази недоволство пред предишните управляващи заради схемата c т. нap. “злaтни пacпopти” за гражданство срещу инвестиции, които се раздават в България, Малта и Кипър.

През октомври т.г.  слyжeбнoтo пpaвитeлcтвo пpeдложи  oт Зaĸoнa зa бългapcĸoтo гpaждaнcтвo  дa бъдaт зaличeни двa тeĸcтa – eдиният e зa нaтypaлизaция нa члeнoвeтe нa ceмeйcтвa и caмитe инвecтитopи, a втopият e зa възмoжнocттa бългapcĸи пacпopт бyĸвaлнo дa бъдe зaĸyпуван oт чoвeĸ, внecъл в Бългapия 1 млн. лв.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.