Последни новини
Home / Законът / Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Defakto.bg
Никола Минчев

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири годишният юрист бе подкрепен от 158 депутати, един бе „против“, 72-ма гласуваха „въздържал се“

Минчев бе водач на листата на „ПП“  в Перник.  Негов  опонент при избора  беше Цончо Ганев от “Възраждане” – „бизнесмен, занимаващ се с частна дейност”, останал подкрепен само от  съпартийците си.

В първото си изказване Минчев призова  с общата воля на парламента да се роди в качествена дискусия. „Да възстановим духа на взаимно разбирателство и нов модел на качествена политика.  В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на българските граждани. Това благоприятно положение предстои да свърши и да започне по-тежката задача – доверието да бъде оправдано“, каза Минчев в първата си реч като председател на 47-ото Народно събрание.  С избора на цели седем формации, които да бъдат парламентарно представени, избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения. Длъжни сме да се съобразим с волята му“, подчерта той.

По-късно пред репортери Минчев заяви, че оглавява НС за „постоянно“ и няма да има ротации с останалите политически сили за поста.

Заместник-председатели ще са юристът Мирослав Иванов (ПП), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Мукаддес Налбант (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП), Ива Митева (ИТН), Атанас Атанасов (ДБ) и Цончо Ганев (“Възраждане”).

Кариера

От сайта на  “Продължаваме промяната”  научаваме, че Никола Минчев е започнал  кариерата си в една от най-големите  адвокатски  кантори у нас –  “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”.

Най-голямата му страст е процесуалното представителство, защитавал е интереси на  клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара.  Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.
Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина.

Говори английски и немски език. Обича спорта.

Кирил Петков: Времето на „Майбаси“-те, „Ролсройси“ -те, „Ферарита“-та покрай властта, е време да изтече

Кирил Петков

Преди избора на председател на НС всяка парламентарна група своя  декларация от трибуната –  „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Демократична България“, ИТН, БСП и „Възраждане“.

Кирил Петков, вероятният бъдещ премиер, призова:   „Време е да вложим смисъл в думите народен представител, който  представлява не само своите избиратели, а целия български народ. Наш дълг е да служим на българския народ, горд народ, с велика история. Но за съжаление прекалено дълго време голяма част от народните представители преди нас не са си свършили добре работата и заради това България е изправена пред огромни предизвикателства.

Къде са били народните представители, които е трябвало да решават проблемите? Отговорът се крие само в няколко думи – алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях. По разбитите ни пътища се разминават Майбаси, Ролсройси, Ферарита, но не на успели конкурентоспособни бизнеслидери, а на хора, свързани с властта. Хора, които са се закачили под една или друга форма на държавния бюджет, хора, които харчат със спокойствие нашите данъци все едно е тяхна бащиния. Това са корумпирани лобисти без истински бизнес. Това трябва да спре днес..

Време е, каза той, за нулева толерантност към корупцията, време е за нулева търпимост към кражбите, време е за истинско правосъдие в България и никой да не се чуства ва безнаказан.

Време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно за онази България, в която  младите се връщат обратно, а възрастните хора  имат достойни старини.

Трябва да направим конституционна реформа, особено що се отнася до прокуратурата и Висшия съдебен съвет, заяви от трибуната на парламента лидерът на „Да, България!“ Христо Иванов.  Той изрази надежда, че депутатите вече са готови да реформа на съдебната система.

Но не просто да махнем един човек или друг – това трябва да се случи, но да направим всички онези системни промени в българското правосъдие, българската прокуратура, които да я модернизират, които да позволят на всички да сме сигурни, че в България има не просто закон на хартия, а има правосъдие, на което всеки български гражданин… може да се опре и да бъде спокоен и сигурен“, каза той.

Влизаме в този парламент от коалиция „БСП за България“ с три приоритета, обяви Корнелия Нинова (БСП) –  истинска промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир, активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави на ЕС и за ускорено приемане на Плана за устойчивост и развитие и за придвижване напред на оперативните програми“.

ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, а парламентът да работи през целия си мандат, декларира в обръщение към Народното събрание Любомир Каримански.  В тази зала бих искал да покажем сговор, пристойно поведение и трудолюбие, подобаващо на високия морал и почтеност на народния представител“, призова той.„Повечето от неприятелите на реформите са онези, които са облагодетелствани от тези стари порядки, разполагайки се удобно в зоната на комфорта си“, подчерта Каримански.

Мустафа Карадайъ (ДПС) посочи, че България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори, а държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето. Той заяви, че “въвеждането на машинния вот е предизвикало затруднения и проблеми с този вид гласуване“. Оплака се, че :„Под лозунга „борба с купения вот“ бяха извършени престъпления срещу човешките, гражданските и политическите права на българските граждани.“

По думите му ЦИК не е успяла да убеди избирателите, че всички гласове са отчетени.

Десислава Атанасова заяви, че парламентарната група на ГЕРБ/СДС напълно осъзнава необходимостта от създаването на редовно правителство и структуриране на работещ парламент като първа крачка към излизане от политическата криза. „Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на парламентарната група на ГЕРБ/СДС.

Време е обирът на нашето бъдеще да спре“, обобщи Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“ . България няма нужда от страхливи и продажни управници,  България има нужда от хора, които защитават българските национални интереси, каза той.

„Тук сме, за да кажем „не“ на Зелената сделка и да не допуснем под каквато и да е форма Истанбулската конвенция“, допълни Костадинов и потвърди, че ще се борят срещу принудителна или задължителна ваксинация и срещу „сертифицирането на отнети граждански права“.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.