Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се сезира за случващото се в ДКК, Агенцията по вписвания отказа да отпише Ваня Караганева като нейн шеф

Прокуратурата се сезира за случващото се в ДКК, Агенцията по вписвания отказа да отпише Ваня Караганева като нейн шеф

Defakto.bg

Агенцията по вписванията отказа да  отпише  Ваня Караганева като изпълнителен директор на Държавната Консолидационна Компания

Софийска градска прокуратурата се самосезирала за случващото се в Държавната консолидационна компания, съобщиха оттам. Образувано е досъдебно производство за евентуално извършени престъпления от общ характер.

От съобщение на СГП се разбира, че е разпоредена е проверка, която наблюдаващият прокурор е възложил на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, информират от държавното обвинение. Оттам уточняват, че основание за разследването, освен медийни публикации, е и сигнал от изпълнителния директор на Консолидационната кампания  Рая Каназирева.

Скандалът в ДКК се разрази в началото на седмицата, след като трима от петимата членове на борда на директорите  отстраниха от поста Ваня Караганева заради извършени от нея  – по техни твърдения, нарушения.

Караганева отхвърли обвиненията, а министърът на икономиката Даниела Везиева, която е принципал на дружеството, призова  Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска да подадат оставки.  В петък министър Везиева обяви, че са изнесли неверни информации – както за сключен договор на висока стойност с адвокатска кантора, така и за споразумение за 50 млн. лв. уреждане на дълг с „Дунарит“, а също и за договор на ВМЗ. Специално открои информацията за последното, тъй като по този начин се удряло по имиджа на военнопромишления комплекс.

Според Везиева тримата са свикали Съвета изненадващо в понеделник вечерта и в нарушение на процедурата са освободили изпълния директор Ваня Караганева:

Начинът, по който го направиха тези трима членове на Съвета на директорите, по-скоро ми подсказва, че наистина старият модел иска да се върне на власт. Така че – да, ще им поискам оставките и ще им ги поискам и за това, че си позволиха да изнесат твърдения, които не отговарят на истината, както и декларацията, която била подписала изпълнителната директорка, че към момента на назначаването си е била в служебни или трудови правоотношения, което категорично не е вярно, както и изнесената информация, свързана с договора за адвокатски услуги, че е подписала нов такъв договор и че е нанесла щета„, категорична е Везиева.

По-късно през деня стана известно, че Агенцията по вписванията отказа да  впише решението на Съведат на директорите за отписване на  Ваня Караганева като изпълнителен директор на Държавната Консолидационна Компания (ДКК) ЕАД.  От представените документи не се установява валидно  решение за освобождаването й.

Заключението е – незаконосъобразно свикване и провеждане на заседанието на Съвета на директорите от 29.11.2021г. и невалидно приемане на решението.

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.