Последни новини
Home / Законът / Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна

Defakto.bg

 Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу  длъжностно лице, нарушило служебните си задължения и превишило властта си, за да се облагодетелства, при възлагането и изпълнението на проект „Екологично чист транспорт за Варна“, финансиран по ОП „Околна среда“, съобщават оттам.   Спецпрокуратурата не посочва име, но според информирани по случая, разследването е свързано с кмета на  Варна Иван Портних. По-късно говорителят на спецпрокуратурата   Христо Кръстев  обяви, че образуваното дело ще бъде изпратено на Европейската прокуратура.

Πopъчĸaтa e oт 2021 г., a cpeдcтвaтa зa нeя ca oтпycнaти пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „Oĸoлнa cpeдa“ ĸaтo бeзвъзмeзднa финaнcoвa пoмoщ зa зaĸyпyвaнe нa 60 бpoя eлeĸтpичecĸи aвтoбycи и 60 бp. зapядни ycтpoйcтвa зa тяx.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че противоправните дейсвия са извършени  в периода 25 октомври 2019 г. до 21 юли 2021 г. и от тях са могли да настъпят немаловжани последици.  Анализът на 7-те тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер, посочват от спецпрокуратурата.

Производството започва само два дни, след като Антикорупционната комисия установи нарушения в  процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на общината за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лв.  и сигнализира за това прокуратурата. Според КПКОНПИ има неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Съобщението:

На 02.12.2021 г. в Специализирана прокуратура бяха получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на община Варна за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева.

Преписката бе разпределена на случаен принцип на прокурор от Специализирана прокуратура. Извършеният анализ на 7-те тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер.

Същия ден, 02.12.2021 г., с постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство – за това, че през периода от 25.10.2019 г. до 21.07.2021г. длъжностно лице по чл. 411а, ал.1, т. 4, б.“к“ от НПК, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, с цел да набави за себе си и за другиго облага, е нарушило служебните си задължения и е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект „Екологично чист транспорт за Варна“, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, от което биха могли да настъпят немаловажни вредни последици (престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК).

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. Дадени са указания за извършване на конкретни действия по разследването.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.