Последни новини
Home / Законът / Председателят на НС Никола Минчев: Парламентът няма да се превърне в гумен печат на изпълнителната власт

Председателят на НС Никола Минчев: Парламентът няма да се превърне в гумен печат на изпълнителната власт

Defakto.bg

Парламентът  няма да се превърне в гумен печат на изпълнителната валаст, каза новият председател на  парламента Никола Минчев  пред БТВ в събота. „Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“, заяви той и добави, че целта  е да се прави политика по нов и правилен начин.

Доскорошният 34-годишен адвокат обяви, че сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура.  По повод призива на Комитета на министрите за спешно намаляване на влиянието на главния прокурор във ВСС,  Никола Минчев заяви, че един от начините за намаляване на  това влияние,  е  промяна в статута на  ВСС. Това може да стане чрез Закона за съдебната власт, като е възможно съветът да престане да е постоянно действащ орган. Според него,  влиянието  на главният прокурор се дължи и на централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори.  Подобна промяна обаче минава  през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев, но  това не е пречка да започнат разговори за промени в основния закон.  Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи Минчев.

От думите на Минчев се разбра, че идната седмица предстои да се сформира комисия за промени в Правилника за дейноста  на НС. Според него  не е нужна кардинална промяна, но е  възможно да има известни корекции. Минчев посочи, че е против политическото номадство в парламента , а  сегашното ограничение за преминаване на депутати от една парламентарна група в друга, е вероятно да се запази в правилника.

На въпрос ще се справи ли с реда в парламента, младият юрист отбеляза, че с Кристиян Вигенин (БСП)  установили, че и двамата са питомци на немската гиминазия и са си обещали –  ред в НС да има, усмихнато отговори Минчев.

Дали трябва да се  изисква зелен сертификат за достъп и до Народното събрание Минчев,  каза:  „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения въведени от министъра на здравеопазването за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са еднакви за всички„. Допусна, че  е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както в момента се прави за учениците.

На въпрос как ще се изплаща заплатата на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е обект на санкции по закона „Магнитски“, а  това обрича на същите санкции институциите и лицата, които работят с него, Минчев отговори, че не е  мислил още по казуса, но това ще стане.

В „Продължаваме промяната“ Никола Минчев бил поканен от Кирил Петков. Двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи, като спасяването от застрояване на плажа „Корал“, стана ясно още думите на новия председател на НС.

 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.