Последни новини
Home / Законът / ВСС провежда обществена дискусия за промени в института на съдебните заседатели

ВСС провежда обществена дискусия за промени в института на съдебните заседатели

Defakto.bg

   В периода 06 – 17 декември 2021 г. ще се проведе обществена дискусия  по предложенията за усъвършенстване института на съдебните заседатели чрез осигуряване на реално обществено участие, актуализиране на етичните принципи и правила за тяхното поведение и унифициране на Декларация за наличие/липса на конфликт на интереси (вариант 1 и вариант 2).

Предложенията са изготвени въз основа на направените по проекта оценки на действащата нормативна уредба и на практиката в ЕС, при извършеното проучване в 8 страни членки със сходни системи за избор на съдебни заседатели. Автор на предложенията е Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“ – изпълнител на Дейност 1 по проект № BG05SFOP001-3.007-0001 „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“.

 Предложенията са публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет, като становища по тях могат да се представят в деловодството на ВСС на адрес: гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ 12 или на имейл: [email protected]

Целта на обществената дискусия еда бъде насърчено сътрудничеството между граждани, бизнес, неправителствени организации, магистрати, съдебни служители и съдебните заседатели при формулирането на политиките и предложенията за законодателни промени, които засягат статута и дейността им. Получените становища ще бъдат съобразени в окончателните предложения за осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели, за актуализиране на етичните принципи и правила и за утвърждаване на унифицирана декларация за наличието/липсата на конфликт на интереси, се казва в съобщение на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.