Последни новини
Home / Законът / Галина Захарова отговаря 100% на условията за председател на ВКС, единодушно прие КАК при Съдйската колегия на ВСС

Галина Захарова отговаря 100% на условията за председател на ВКС, единодушно прие КАК при Съдйската колегия на ВСС

Defakto.bg

Съдия Галина Захарова отговаря на условията за заемане на длъжността председател на Върховния касационен съд – това беше единодушното заключение на  Комисията по атестирането  и конкурсите при Съдийската колегия, след близо 1-часово изслушване на подробен доклад за  професионалната й дейност.

Високият й професионализъм, както и стриктното изпълнение  на служебнитие й задължения от Галина Захарова са допринисли за последователното й кариерно израстване в органите на съдебната власт„, заключи  докладът.

„Съдия Галина Захарова се отличава с  отлична  професионалана подготовка, задълбоченост,  принципност, безпристрасност и силно чувство на справедливост,  които съчетани с богатия й административен опит и безспорен авторитет сред колегиете,  дават основание на комиисията по атестирането  и  конкурстие да заключи, че  Захарова отговоря в пълнота и на изискуемите качества разписани в разпоредбата на чл. 170 ал.5 от Закона за съдебната власт,  а именно доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността„, бе финалното  обобщение за качествата на единствения кандидат  за поста председател на ВКС.

Заключенията са изготвени въз основа на информация и статистика, предоставена от ВКС,   автобиография,  концепция, мотивите към предложението за номинацията ѝ, данни от доклади от извършени проверки от ИВСС и др.

Комисията отбеляза, че липсват данни които да поставят под съмнение притежаваните от съдия Захарова високи професионални качества, както и че тя отговаря в“ пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността„.

Преди това подробно бе разнищена работата на Захарова от 0т 2018 г . досега като магистрат,  участието й в решаването на дела и като административен ръководител –  зам. председател на  ВКС и  шеф на Наказателното отделения ВКС.  Посочена бе сериозната й образованост по европейско и международно право,  енергично участие при изготвяне на законодателни предложения, тълкувателна дейност, писане на становища до КС и др.  Специално бе отбелязана концепцията на Захарова, в която тя направи обстоен анализ на дейността и състоянието на ВКС и необходимите промени, които ще увеличат капацитета му на институция, която отстоява принципите на  правовата държава.

Галина Захарова е преминала през всички нива на съдебната система и е била последователно зам.-председател на районния съд, градския съд и апелативния съд в София преди да заеме този пост във ВКС през 2017 г.

Олга Керелска предложи на Галина Захарова да вземе отношение  по доклада, но тя деликатно отказа с аргумента, че  според правилата нейното участие се свежда само до присъствие на това заседание.  По настояване на Атанаска Дишева добави, че няма възражения по изложеното в доклада и решението на КАК.  Други въпроси не й  бяха поставени.

В четвъртък предстои заседание на етичната комисия, което също ще се излъчва онлайн.

Ha 19 oĸтoмвpи Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата й за председател на ВKC, a нa 21 oĸтoмвpи пaĸ eдинoдyшнo  плeнyмът нa BCC oфициaлнo я пpиe и  oбяви.  Дpyги нoминaции нe бяxa издигнaти, a нa  14 янyapи щe бъдe пpoвeдeн избopa. Ceдeмгoдишният мaндaт нa  Лoзaн Πaнoв изтичa нa 10 фeвpyapи дoгoдинa.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.