Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

Defakto.bg

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа богоизбрани“ – това казва главният прокурор Иван Гешев в интервю  пред сайта на в. „24 часа“.  „Ако политицете ме хвалеха и не ми искат остваката, щеше  да е притеснително“, заявява той.

На въпрос как ще коментира призива на  съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и негови съпартийци да подаде оставка, Гешев коментира, че щом му искат оставката, значи си върши работа:

Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер и да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал“.

Той призовава политиците да работят в интерес на гражданите, а не да участват в междуинституционални войни и лични вендети,

Едно от най – популярните обвинения срещу главния прокурор Гешев,  отправяно от  новите политически формации е, че той е отворил  чадър  над бившите управляващи и непозволява делата срещу тях да бъдат разследвани.  Това е и една от причините да се заговори за съдебен контрол над отказите  на прокуратурата да образува  досъдебни производства, които де факто позволяват на прокуратурата едностранно да решава кой може и кой не може да бъде допускан до съд.

По късно по време на политическите консултации при президента Корнелия Нинова заяви твърда  подкрепа на БСП за ограничаване на правомощията  на главния прокурор и съдебен контрол над актовете на прокуратурата, които  преграждат пътя на отговорността.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Един коментар

  1. Този път явно ще сме много повече на площада, сакън да не сбъркаш др.Гешев, че……….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.